23948sdkhjf

Stark krantillverkare växer vidare

Förvärvet av Effer, baserat i italienska Minerbio, är ytterligare ett steg på väg för Hiab att bli världsledande inom området vägburen lasthantering.

År 1944 grundade skidtillverkaren Eric Sundin ett företag i Hudiksvall med främsta syfte att mekanisera hanteringen av den tunga träråvara som skidtillverkningen behövde. Sedan dess har Hiab (Hydrauliska Industri AB) växt till en internationell gigant inom vägburen lasthantering.

I dag ingår företaget i finska Cargotec och ambitionen är minst sagt hög. Det uttalade målet är att vara världsledande inom i första hand styckegodskranar för montering på lastbil.

Sedan 2016 har företagets utbud av kranar både förnyats och expanderat. Ett stort steg på vägen togs nu i sommar genom förvärvet av italienska Effer. Prislappen anges till strax över en halv miljard kronor, och innebär framför allt att Hiab förstärker sitt utbud i det tyngre kransegmentet med kapacitet över 100 tonmeter.

Förvärvet är ett viktigt steg i vår tillväxtstrategi för att bli världsledande inom lasthantering på väg och då främst på kransidan, en verksamhet som Hiab grundlade för närmare 75 år sedan, säger Hiabs vd Roland Sundén.

Effer, som grundades 1965, tillverkar framförallt lastbilsburna kranar med kapacitet från tre till 300 tonmeter, men har också mer skräddarsydda kranlösningar för olika tillämpningar och marina kranar på programmet. Som det ser ut i dag kommer företagets kranar att fortsätta säljas under det egna varumärket och i det nuvarande säljnätet som består av fler än 100 representanter spridda över 60 länder.

Genom sin storlek och globala utbredning ger Hiab de mest optimala förutsättningarna för fortsatt tillväxt för Effer, säger företagets vd Lorenzo Cipriani.

Affären kräver godkännande av berörda konkurrensmyndigheter innan den kan slutföras. Förhoppningen är att allt ska vara klart innan årets slut.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062