23948sdkhjf

Nu är gruvan igång

Den första lastbilen från Kaunis Irons gruva i Kaunisvaara har rullat iväg till järnvägen i Pitkäjärvi. Platschef Åsa Allan är mycket nöjd.

Sedan ett par veckor är verksamheten i gång i Kaunis Irons gruva i Kaunisvaara utanför Pajala och nyligen kördes alltså den första transporten med järnmalm. 

– För varje milstolpe kommer vi ett steg närmare att leverera mot kund som är det stora målet, säger Åsa Allan, platschef. 

Hon anställdes för nio månader sedan för att dra igång verksamheten i den gruva som tidigare startades av Northland, företaget som sedan gick i konkurs. 

– På nio månader har vi gått från ingen organisation till både en organisation och gruva i drift. Jag är mycket nöjd med prestationen både av personal och teknik. Men det är klart det är ju en toppmodern anläggning som vi tagit över. 

I fokus står nu att optimera processen och se till att öka produktionen. Just nu går anläggningen på cirka en tredjedel av full kapacitet. Under hösten ökar produktionen ytterligare och i början på nästa år räknar de med att gå för fullt vilket innebär en årlig produktion av två miljoner ton färdig produkt. 

Precis före sommaren och några veckor innan produktionsstart meddelade Naturvårdsverket att de ville att befintligt miljötillstånd skulle återkallas. 

– Vi är förvånade att de gör så då Länsstyrelsen är vår tillsynsmyndighet som vi har en god relation med. Men vi har kört igång processen med att söka nytt tillstånd och räknar med att lämna in ansökan till sommaren nästa år, säger Åsa Allan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078