23948sdkhjf

Så här skapar vi en livskraftig industri i hela landet

"Det är fullt möjligt att få företag att etablera sig och bygga upp sin kompetens, inte bara i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö."
Svensk tillverkningsindustri är på väg tillbaka. Flera företag tar hem produktion från utlandet, bland annat på grund av kvalitetsproblem och för att få ned transporttiderna. Högskolan Väst höll ett seminarium i Almedalen om den svenska produktionsindustrin.

– Det är fullt möjligt att få företag att etablera sig och bygga upp sin kompetens, inte bara i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö. En framgångsfaktor är att det måste finnas eldsjälar som driver detta. En annan framgångsfaktor handlar om den digitala revolutionen, och hur man kan ta tillvara på dess möjligheter, säger Per Nylén som är professor i produktionsteknik vid Högskolan Väst, enligt ett pressmeddelande.

Han har under flera års tid samarbetat med tillverkningsindustrin i Trollhättan kring forskning och utveckling.

– Det är viktigt att forskningen ligger nära verkligheten, för vi behöver hjälp från akademierna för att ligga i framkant. Forskning ska kunna omsättas i produktion, säger Hannes Carl Borg från GKN.

– Ganska många av våra företag är globalt ägda. Man väljer ändå att investera i forskning och utveckling här i Sverige, och ibland på mindre orter. Det ser vi som ett oerhört gott betyg för Sverige som innovationsland, säger Frida Andersson från organisationen Teknikföretagen, enligt pressmeddelandet.

De är en av landets största arbetsgivarorganisationer med 3 900 medlemsföretag. Dessa står för en tredjedel av Sveriges export.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125