23948sdkhjf

Det blev ett nytt rekord i Orlando

NPE 2018 i Orlando arrangerades i början av maj. Norska Plast Forum (Metal Supplys syskonpublikation) var på plats och rapporterade att årets tillställning blev den största i mässans historia.

70 000 besökare från cirka 100 länder var på plats för att spana efter nyheter hos de över 2 100 utställare.  

– Även för oss européer är mässan verkligen intressant, även om den inte ger samma massiva intryck som "storebror", K, i Tyskland, skriver Jon Hermansen i sin rapport 

NPE är en mässa som vänder sig mot de amerikanska marknaderna, vilket gör att europeiska representanter ofta saknas i montrarna, men mässan har också sina fördelar. Den är mycket tydligare än K då den är indelad i olika zoner; flaskblåsning, additiv tillverkning, design, medicinsk utrustning, formverktyg med flera.    

Som nämnts ovan refererar NPE ofta till K-showen i Tyskland och kompletterar denna på flera sätt. Medan den tyska storebrodern är mer tekniskt inriktad, är NPE mer marknadsorienterad.  

Återvinning 

I dagspressen är plast ganska ensidigt, negativt speglad. Föroreningen måste bekämpas, men den materiella positiva miljöpåverkan kommuniceras sällan, sade Bill Carteaux, vd för plastindustriföreningen Plastics, vid sitt öppningstal. 

– Plast är ett offer för sin egen framgång, sade han.   

I samband med mässan hölls ett toppmöte om återvinning. Fokus var på hållbarhet. En av deltagarna var datorjätten Dell. För sin produktförpackning har Dell utvecklat ett program för att skapa en kommersiell och skalbar försörjning av plast som återvinns från havet. 

Resirk fick ett starkt och tydligt fokus på årets NPE med flera konferenser om ämnet och utställare som visade utrustning relaterad till återvinning. Alla förpackningar och allt utrustningsavfall från mässan återvanns naturligtvis. 

Material 

Teknor Apex introducerade Creamid, en materialserie som ger styrka och styvhet åt glasfiberfyllda konstruktionspolymerer, och mycket goda mekaniska egenskaper även vid temperaturer upp till 240 °C. Materialen har förbättrade egenskaper jämfört med standardkvaliteter av glasfiberfyllda PA66-kompound. Samtidigt är de väl lämpade för tunnväggiga komponenter med långa flytvägar 

Sabic lyfte fram ett antal nya tillsatser till företagets kemikalie- och specialpolymerportfölj. Viktiga marknadsområden är bil-, bygg-, konsumentvaror och elektronik, vård och personlig hygien. På mässan presenterade Sabic ett nytt sortiment av mjuka PP-material för bilinredning och nya och glansiga PC-kvaliteter. 

Vertellus introducerade ZeMac Extend P. Det är en patentsökt, kedjeförlängande tillsats, som förbättrar uppgradering av återvunnet material, som PET, för användning i en mängd olika tillämpningar. 

Maskiner 

Alla större maskinleverantörer var på plats. Robotar dominerade presentationerna på många sätt. USA en jättemarknad för förpackningar, vilket framgick med all tydlighet även i Orlando. 

Engel visade sin kompetens vid sprutning av både termoplaster och kompositer. I montern visades anpassade produktionsceller för serieproduktion av fiberkompositkomponenter. Produkterna används inte bara inom bilindustrin utan också för  lösningar som kräver styvhet, hållfasthet och hållbarhet. Materialen innefattade fiberförstärkt härd- och termoplast. 

Kinesiska Engel Machinery introducerade en serie billigare Wintec hydrauliska och elektriska maskiner till marknaderna i USA, Kanada, Mexiko och Brasilien. Maskinerna är skräddarsydda och levereras förkonfigurerade. Det ger korta leveranstider och snabb start. 

Krauss Maffei visade en gigantisk formsprutningsmaskin med dubbla aggregat, ett i varje ände och roterande verktygsbord. Dessutom hade maskinen en egen ugn på maskinens överdel för förvärmning av organiska skivor. De förvärmda skivorna positionerades i verktyget med hjälp av en robot. Formpressningen och påförandet av den andra termoplastiska materialet skedde nästa synkront. En imponerande maskin vilken fick stor uppmärksamhet. 

Roctool visade sin senaste dubbelzongenerator DZ100 och induktionssystemet 3iTech, vilket användes tillsammans med ett 16-kavitetsverktyg. Denna lösning visades i KM:s monter. Systemet hade 20 sekunder uppvärmnings- och kylcykler. 

3D-utskrift 

En separat zon hade skapats även för additiva tillverkningstekniker. Denna dominerades av relativt små företag och med "normalstora" montrar. Området var välbesökt och intresserade framförallt den yngre publiken. 

Carbon är ett företag som tillverkar och säljer DLS-skrivare med det som kallas SpeedCell-systemet. En repeterbar produktion av delar i vilken skala som helst. Företagets nya skrivare, M-serien, är anpassad till ett brett spektrum av industrier med gemensamt produktions- och arbetsflöde.   

Stratasys fokuserade på sin Fortus 450-skrivare, samt sin senaste Polyjet-skrivare nu utrustad med 4-färgspatroner. Utrustningen kan förmedla hundratals färgnyanser. På materialsidan har företaget uppgraderat med ABS plus som även kan användas för att göra insater till formsprutningsverktyg. Dock har det inte hänt mycket på detta område sedan den sista mässan, konstaterar Hermansen. 

Formlabs hävdade att de har de mest avancerade men enklaste skrivbordsskrivarna. Företaget visade flera imponerande SLA-skrivare som kunde konvertera 14 olika flytande material till produkter. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094