23948sdkhjf

Geotermisk el gör succé på Island

Maskintillverkaren Climeon har tecknat ett avtal med isländska Varmaorka om att fördubbla en befintlig order av geotermiska elanläggningar.

I augusti förra året vann Climeon en order på geotermiska elanläggningar från den isländska energioperatören Varmaorka till ett värde av drygt 30 miljoner euro. Nu utökar Varmaorka sin order på 100 Heat Power-moduler till 197 moduler med ett sammanlagt värde av cirka 65 miljoner euro, exklusive servicekostnader och mjukvarulicenser.

– Affären på Island visar att vi genom småskalig geotermisk energi kan skapa storskalig elproduktion för samhällen och länder, säger Thomas Öström, vd för Climeon, enligt ett pressmeddelande.

Modulerna ska placeras ut på omkring 20 platser och kommer att levereras i grupper om två till 15 enheter under en period på 36 månader till juni 2021.

Den första leveransen bestod av fyra moduler och levererades till Flúdir på södra Island tidigare i juni i år. Produktionen av ytterligare tre moduler för nästkommande sajt har påbörjats under sommaren för leverans under hösten.

– Potentialen för geotermisk energi på Island med Climeons teknik är större än vi trodde för ett år sedan. Under året har vi säkrat flera nya sajter och vi vill därför öka takten i utrullningen och försäkra oss om leverans av moduler, säger Ingvar Gardarsson, styrelseordförande för Varmaorka, enligt pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094