23948sdkhjf

Forskar kring hållbar gjutproduktion

Ett helt nytt projekt vid Jönköping University får drygt 11 miljoner i finansiella medel från KK-stiftelsen.
Projektet heter Leancast. Fyra kända svenska företag är inblandade i det – Scania CV, Volvo Group Technology, SKF Mekan och Sintercast.

Det beskrivs som ett synergiprojekt och består av fyra olika delar. Tanken är att besvara frågan: ”Hur kan vi möjliggöra och kontrollera en effektiv och hållbar design och produktion av gjutjärn?”.

– Ett mer vetenskapligt förhållningssätt till det här tekniska området är nödvändigt för att öka vår kunskap och förståelse, säger Jessica Elfsberg, utvecklingsingenjör vid Scania CV, enligt ett pressmeddelande.

En tanke med arbetet är att utveckla en mer hållbar gjutprocess och mer hållbara gjutkomponenter. Målet är att skapa komponenter med längre livslängd och en mer resurseffektiv produktframtagning och produktion.

– Det här är ett viktigt forskningsprojekt för svensk gjutindustris fortsatta konkurrenskraft. Eftersom forskningen sker i samproduktion med företagen, kommer resultaten till direkt nytta samtidigt som det gör att företagen kan fortsätta vara framgångsrika på lång sikt, säger KK-stiftelsens vd Madelene Sandström, enligt ett pressmeddelande.

Arbetet bedrivs vid högskolans forsknings- och utbildningsmiljö Spark där fokus är på kunskapsintensiv produktframtagning.

Det kommer att pågå under tre och ett halvt år. De fyra partnerföretagen bidrar med arbetstid och material som motsvarar de pengar KK-stiftelsen bidrar med.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078