23948sdkhjf

Individuell och funktionell cockpit

Utvecklingen av filmtekniker för bilinteriörer har gjort stora framsteg de senaste åren.

Trender som autonom körning, nätverk och individualisering innebär helt nya utmaningar, men erbjuder också stora möjligheter att använda polykarbonat och termoplastiska polyuretanfilmer, sade Dirk Pophusen, filmspecialist på Covestro, i sitt föredrag på konferensen Folien+Fahrzeug i Hannover, Tyskland.

Antalet bildskärmar och pekskärmar inbyggda i bilinteriörer kommer att öka dramatiskt. Stora, tredimensionella skärmar som kan integreras smidigt i ytor på instrumentpaneler, mittkonsoler, dörr- och sittplattor är en trend just nu. Dessa skärmar får inte återspegla ljus eller blända.

För detta har Covestro utvecklat en film vilket härdar i två steg, Makrofol HF. Denna kan formas över en stor yta och är särskilt lämplig för stora ytor. Beroende på de optiska kraven kan den justeras från högglans till finmatt och är resistent mot kemikalier och repor.

Touch-skärmar med en filigran 3d-yta är ett nytt applikationsområde för dessa filmer. Dessa gör det möjligt för föraren att styra displayen och dess funktioner genom att bara röra vid dem, utan att släppa vägen med blicken, vilket förbättrar trafiksäkerheten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109