23948sdkhjf

Stena satsar på skrottåg

På tre år har återvinningsbolaget Stena Recycling ersatt 20.000 lastbilstransporter med sin tågverksamhet.
– Med egna lokförare, lok och vagnar transporterar vi allt mer skrot på järnväg. Resultatet är mycket positivt. Kunderna uppskattar de nya möjligheterna och satsningen minskar koldioxidutsläppen med 65 procent, säger Leif Gustafsson, VD på Stena Recycling.

Miljönytta
Miljönyttan med återvinning är avsevärd trots att branschen är transportintensiv. Stora mängder avfall transporteras varje dag till återvinningsanläggningar eller hamnar för export.

Genom tågsatsningen har Stena kunnat minska sin miljöpåverkan och undvika nästan 20.000 lastbilstransporter under åren 2008-2010.

– Det finns inte räls överallt men där det är möjligt så försöker vi hela tiden utveckla en tåglösning som ersätter lastbilstransporter eller som kan kombineras med lastbil. Den stora effekten med tågsatsningen är miljönyttan, det är viktigt då vi arbetar i en transportintensiv bransch, säger Leif Gustafsson.

Stenas tåglösning har öppnat nya innovativa möjligheter att transportera avfall på järnväg till återvinningsanläggningar, kunder samt hamnar när skrot exporteras till utländska stålverk.

Varje fullastat tågekipage ersätter upp till 32 lastbilstransporter och under treårsperioden är det nästan 150 varv med lastbil runt jorden som undvikits.

Slumrande stickspår
Tåglösningen utvecklas löpande. I likhet med lastbilstransporter finns det ytterligare potential i att fylla fler av returtransporter, utveckla vagnslastsystem och transportera fler avfallsslag på räls i framtiden.

– Det kan också handla om att börja använda slumrande stickspår in till industriområden där vi har anläggningar. Vi ser framtiden an med tillförsikt eftersom vi har anläggningar från Kiruna i norr till Trelleborg i söder, säger Leif Gustafsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078