23948sdkhjf

Pilotanläggning får 528 miljoner – nu startar bygget

Energimyndigheten har beviljat 528 miljoner kronor i stöd till stålindustrins pilotanläggning för test av fossilfri ståltillverkning.

Det är SSAB, LKAB och Vattenfalls gemensamma initiativ för fossilfritt stål, Hybrit (Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology), som nu ska få ekonomiskt stöd så att en pilotanläggning kan stå färdig 2020.

I anläggningen ska tester utföras för att möjliggöra en uppskalning av fossilfri ståltillverkning.

– Försök i pilotskala är nödvändigt för att verifiera slutsatserna från småskaliga laboratorieförsök i en större skala som efterliknar den kommande industriella processen, säger Mårten Görnerup, vd för Hybrit.

Redan 2024 ska initiativet övergå från pilotfas till demonstrationsfas 2025-2035, vilken motsvarar mindre industriell skala. Planen är att ha en industriell fossilfri process för ståltillverkning framme 2035.

Pengarna ska användas till två olika projekt. Det första handlar om direktreduktion av järnmalmspellets med vätgas och efterföljande nedsmältning i ljusbågsugn för stålproduktion. Studierna syftar till att utveckla ett koncept där ren vätgas utgör reduktionsmedlet vid produktion av järnsvamp från järnmalmspellets. Det är kärnan i Hybrit och den fas som kräver mest forskning och utveckling.

Det andra projektet omfattar utveckling av fossilfri värmningsteknik för sintring av järnmalmspellets.

Den totala kostnaden för pilotfasen beräknas uppgå till 1,4 miljarder kronor, varav ägarbolagen SSAB, LKAB och Vattenfall står för 63 procent.

Sedan Hybrit initierades våren 2016 har två genomförbarhetsstudier genomförts och under 2017 påbörjades ett forskningsprojekt med finansiellt stöd från Energimyndigheten. Forskningsprojektet är ett samarbete mellan industri, högskolor och forskningsinstitut. Energimyndigheten har tidigare bidragit med 60 miljoner kronor till förstudie och forskningsprojekt, och med 10 miljoner kronor som motsvarar hälften av kostnaden för planering och projektering av den pilotanläggning som börjar byggas i juni 2018.

– Med vårt engagemang i Hybrit-initiativet driver vi på omställningen till en fossilfri industri och ett hållbart samhälle, säger Remy Kolessar, chef för forskning och innovation på Energimyndigheten.

Första steget mot fossilfri stålproduktion startar nu 

Nu tas första spadtaget för pilotanläggningen Hybrit – SSAB, LKAB och Vattenfalls initiativ för fossilfritt stål. Vid byggstarten på onsdagen den 20 juni medverkar bland annat statsminister Stefan Löfven och klimatminister Isabella Lövin.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.14