23948sdkhjf

En större och starkare mobil robot

Danska MiR visar den senaste modellen vid den stora automationsmässan Automatica i München.
Roboten används för interntransporter inom industrin.

Namnet är MiR500. Den har en lyftkapacitet på 500 kilo och klarar av att automatiskt hämta, transportera och leverera lastpallar med en hastighet på upp till 7,2 km/h.

Tanken med utrustningen är att industrin ska kunna optimera logistiken genom hela tillverkningskedjan, från lager till varuleverans. Företaget har en flotta av MiR-robotar för både tyngre som lättare transporter.

– Med MiR500 håller vi fast vid den beprövade, kraftfulla teknik och säkerhet som har gjort oss till den främsta globala leverantören av autonoma mobila robotar. MiR500 har utvecklats mot bakgrund av de behov som vi har sett hos befintliga och potentiella kunder, som har prövat våra andra robotar och nu ser stora möjligheter med att automatisera interntransporten av tunga föremål och Europapallar, säger vd Thomas Visti, enligt ett pressmeddelande.

International Federation of Robotics räknar med att marknaden för mobila robotar kommer att växa kraftigt de kommande åren.

Från 2015 till 2016 femdubblade MiR sin robotförsäljning. Från 2016 till 2017 tredubblades omsättningen till 78 miljoner danska kronor. Enligt budgeten kommer omsättningen i år att åtminstone fördubblas mot förra året.

Företaget planerar att öka antalet medarbetare från nuvarande 65 personer till cirka 120 i år.

Mobile Industrial Robots grundades 2013 av robotutvecklaren Niels Jul Jacobsen. Han är en nyckelperson bakom uppbyggnaden av Danmarks robotkluster.

Företagets robotar används av flera globala företag. Det handlar om kunder som Honeywell, Kamstrup, Airbus, Hitachi och Flex.

MiR ägs numera av amerikanska Teradyne. Det företaget köpte också för tre år sedan upp danska Universal Robots.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094