23948sdkhjf

Driftsätter andra svetsroboten

Höganäs Verkstad investerar och behåller produktion i Sverige som annars hade hamnat i utlandet.
Robotcellen ska liksom den första av samma typ användas till att tillverka standardiserade fackverkstolpar. Kunderna på dessa är Scanmast och Blinkfyrar.

– Scanmast är vår största kund inom området. Tack vare att vi har automatiserat svetsningen, så kunde vi konkurrera med lågprisländer såsom Polen. Det är en stor fördel att ha en svensk leverantör, man får automatiskt bättre kontroll på flöde, kvalitet och kommunikation, säger Höganäs Verkstads vd Dag Richardsson till Metal Supply.

Robotcellen är variabelt inställningsbar mellan två och tolv meter, och därmed speciellt lämpad för längre produkter.

– Varje robotcell går i tvåskift och 75 timmar i veckan per maskin. En robot kan tillverka fyra, fem eller sex gånger mer jämfört med manuellt arbete, säger Dag Richardsson.

Företaget har nu beläggning i robotarna till slutet av året.

– När den andra roboten är i full drift, så kommer vi sannolikt att ha robotkapacitet till ytterligare kunder, säger Dag Richardsson.

– Vi åker till Danmark i dag för att besöka vår leverantör av valsad stång, vi köper flera hundra ton stål, så det är viktigt att ha en bra relation med våra leverantörer, säger Dag Richardsson.

Höganäs verkstad har 75 medarbetare. Bolaget är verksamma inom fyra affärsområden. Dessa är maskinbearbetning, med tyngdpunkt på karusellsvarvning, arborrning och bäddfräsning, plåt - och svetsverkstad, robotsvetsning samt industriservice.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078