Kontakter knöts och affärer initierades

| Av Malin Folkesson | Tipsa redaktionen

Flera av besökarna vid Elmia Produktionsmässor passade på att besöka fler än en av de sex mässorna.

Polymer smälte väl in bland de övriga fem produktionsmässorna på Elmia den 15-18 maj. En lyckad kombination som skapade både branschöverskridande affärer och samarbeten.  

Läs också: Ökar kapaciteten

Årets Produktionsmässor bestod av mässorna Polymer, Verktygsmaskiner, Automation, 3D, Svets och Plåt. En bra kombination visade det sig, då flertalet av besökarna passade på att besöka fler än en av de sex mässorna.

Tanja Lundberg, projektledare för Elmia Polymer, säger att det var fyra intensiva dagar där mycket nya kontakter knöts och där det skapades många nya samarbeten och påbörjade affärer.

– Vi fick väldigt positiv feedback från både utställare och besökare. Framförallt lyfte flera utställare fram den höga kvalitén på besökarna, vilket är roligt. Utställarna var också väldigt nöjda med utfallet av att vara en del av Produktionsmässorna, säger Tanja Lundberg.

Till nästa gång, hoppas hon se en ännu större representation från branschen, framförallt på utställarsidan, men såklart även på besökarsidan.

– Vi hoppas att både besökare och utställare fortsätter se nyttan med helheten med de parallella mässorna och att det skapas ännu mer branschöverskridanade affärer och samarbeten, säger hon.

Att Polymer kommer att vara en del av mässkonceptet nästa gång det beger sig den 12-15 maj 2020, råder det ingen tvekan om. Det är i vart fall planen.

Även Metal Supplys syskonsida Plastforum pratade med flera av utställarna. De  fick intrycket av att merparten av utställarna var nöjda, även om det självfallet fanns undantag. Av dessa ansåg någon att mässorna borde slås samman till en stor mässa där utställarna blandas med varandra. En annan röst ansåg att montrarna borde prissättas beroende på dess placering i hallen. Störst irritation och missnöjd kom dock från en utställare i Verktygsmaskiner.

– Besökarna är för få och det borde vara förbjudet att inte åka på mässa när den är på hemmaplan. Det här är ju bästa sättet att kolla in trender och att mötas, sade han. 

Läs också: Snabbaste plockroboten hos Mitsubishi

Robotproduktion är framtiden

– Det är riktigt bra tryck i svensk industri. Klart att en lågkonjunktur förr eller senare infinner sig, men detta till trots så kommer företag att fortsätta att investera i robotar, automation och styrsystem, sade Cerold Andersson, vd för Fanuc Nordic. 

HP växer i Norden

– Vi visar nya HP Jet Fusion 580/380 Color, en fullfärgsskrivare för prototyper och mindre serier, vilken lanseras först i höst, sade Pierre Harrysson från 3D Center, återförsäljare av HP skrivare i Sverige.

Läs också: Så här behåller industrin kvinnorna

Han berättade att HP använder sig av en fusion-teknik istället för sintring, vilket gör de 3d-utskriva detaljerna mer homogena. Den nya fullfärgsskrivaren arbetar med olika PA-kvaliteter, men till hösten kompletteras portföljen med PP och TPU. 

Vänder sig mot nordiska marknaden

– För två år sedan fick vi idén att starta företaget add:north. Vi såg att det inte fanns någon tillverkare av 3d-filament i Sverige och att det saknades ett återvinningssystem för spillet, sade Eric Bengtsson, en av bolagets fyra grundare och ägare.

I dagsläget har företaget en produktionskapacitet på 30-40 kilo filament/timme. Och hittills återvinner företaget endast sitt eget FDM-spill, men målet är att på sikt öka kapaciteten och att kunna ta hand om FDM-spill från hela Norden. 

Läs också: Tog affärer vid Elmia Plåt

Ingen svacka i sikte

– Industrin i såväl Europa som hela världen går för högtryck. Det är ofattbart att högkonjunkturen håller i sig, sade Anders Jungert, försäljningschef på Rafo.

Utöver Arburgs Allrounder 470 E Golden Electric, fanns företagets Freeformer på plats. Dieder von Zeppelin från Arburg och chef för affärsområdet Additiv Manufacturing, sade att en rad förbättringar gjorts på skrivaren sedan lanseringen 2013. Hårdvaran har fått en ny kammare. Skruven har specialgjorts och mjukvaran vässats. Intresset för 3d-skrivaren är stort, men i Norden har hittills endast en sålts. Den har landat i Danmark, sade Zeppelin. 

Helelektriskt ökar i popularitet

Läs också: Digital Metal går starkt

En robotbestyckad e-motion med låskraft på 80 ton fanns på plats i montern.

– Vi visar finesserna med våra olika iQ-system, där weight control och flow-control säljs mest, sade Tom Danielsson, trainee vid Engel Sverige.

Han uppskattar att cirka 20 procent av företagets kunder, väljer att köpa något av dessa tillägg. Hans chef, Frans van Lokhorst sade att plastbranschen i högre utsträckning även väljer helelektriska maskiner och att investeringar i automation är väldigt hett, inte bara för Engel. 

Återvunnen råvara växer hos Mape

– En riktigt bra mässa för vår del och vi har utan tvekan tjänat in kostnaden för att vara här, sade Per Waldenström, teknisk chef, och Johan Malmgren, marknadschef, vid Mape Plastics. Sedan drygt ett år tillbaka är företaget återförsäljare av återvunnen plastråvara i form av PE och PP. Ett växande område vid sidan av företagets portfölj av högpresterande och konstruktionsplaster. 

Infärgaren väckte intresse

– Vi är väldigt nöjda med mässan och intresset har varit stort för helelektriska knäledsmaskinen 161-750 PX från KraussMaffei. Till hösten kommer PX-serien att kompletteras med tre nya storlekar (25, 250 och 320 ton), sade Anders Friborg, försäljningschef på Saxe Nordic Plast.

– Intresset för Koch Technik:s materialinfärgare, med ny pekskärm och styrning har också varit stort. Företag med motsvarande infärgare, av gammal modell, kan faktiskt uppgradera denna med det nya systemet eftersom modellen är densamma, sade Friborg. 

Maskinen en dragmagnet

– Även om vi har en hel del intressant utrustning på plats så är det nya helelektriska ele 130 från Negri Bossi som varit monterns största dragmagnet, sade Andreas Bladh, marknads- och inköpschef på Quiptec.

Bolaget tog över agenturen för Negri Bossi i Sverige och Norge i juni för två år sedan.

– Vi är fortfarande en ganska liten återförsäljare av formsprutningsmaskiner. I fjol sålde vi sju till åtta maskiner och är nöjda med det. I år hoppas vi nå upp till tio till tolv maskiner, sade han.

Återvinning en bransch som växer

– Vi har sett fördelar med att Polymer anordnades tillsammans med Automation. En lyckad och bra kombination, sade Michael Hiljemark, försäljningschef på Battenfeld Sverige.

– Intresset har varit mycket stort för vår formsprutningsmaskin Smart Power 60, men vi har även fått kontakt med en rad nya kunder gällande labutrustning och återvinning, uppgav han.

– Återvinning är en bransch som kommer starkt och vi ser att vi måste utöka våra resurser inom den här nischen. Det är ett område som växer och vi kommer att rusta oss för detta, sade Hiljemark. 

Ett naturligt komplement nyvara

– Den generella diskussionen om hållbarhet spelar oss i händerna, även om vi arbetar med återvunna material sedan länge, sade Fredrik Holst, produktchef för Rondo Plast.

Återvunnen råvara är ett naturligt komplement till nyvara. De levererar ut 8 000 ton återvunnen råvara i Skandinavien årligen och ska upp till 8 500 ton i år.

– Vi har haft besökare och slutkunder av dignitet i montern och väldigt nöjda, sade  Dennis Klang, säljare på Rondo. 

Applikationer och tillsatser

– Vi har visat tillverkare och designers produktexempel som öppnar upp för nya spännande produktlösningar, sade Bertil Ahlinder, accout manager, PolyOne Sweden.

Bland annat visades PolyOne Impress, en serie högglans metallic effektfärger vilka verkligen får en produkt att sticka ut. OnCap, anti-fogging additiv för ökad transparens i polyolefinfilm. Versaflex XP, ett additiv för att ge TPE bättre stötdämpande egenskaper och nötningsbeständighet.

I montern fanns flamskyddsmedel för kabelkompound vilka lever upp till normerna inom EU och byggbranschen. Värmekonduktiva kompound med mera och företagets produktpalett.Håll dig uppdaterad med Metal Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Siemens i nytt elnätsavtal

Avtalet det fjärde på kort tid – totala ordervärdet uppgår nu till drygt 500 miljoner kronor.

Regeringen: Metaller borde hållbarhetsmärkas

Damberg om en internationell märkning: "Jag tror att det här är en möjlighet för Sverige som är duktig på hållbarhet att också få fördelar av ett sådant system".

Strejk stoppar leveranser från Scania

Koncernen avyttrar verksamhet i Åstorp

De tecknar ett ramavtal med Saab Kockums

Norrhults stålgjuteri lever vidare

Ny ägare kliver in efter konkursen i juni.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Trenden är tydlig

En allt högre andel av Sveriges små och medelstora företag vill växa och anställa.

Plåtkoncernen växer genom förvärv

FoU-center snart inflyttningsklart

Tillverkningsföretaget får en ny ägare

"Efter moget övervägande har jag bestämt mig för att det är rätt tid att sälja."

Industrileverantören förstärker produktionen

De är redan kommunens största privata arbetsgivare med drygt 500 medarbetare – nu vill de bli ännu fler.

Snabbväxaren i norr ökar takten

De gör dubbelköp inom 3dp

De tog hem en skarp lead med Volvo Bussar

Tung miljardsmäll för verkstadsföretaget

Assa Abloy tvingas att ta engångskostnader på hela sex miljarder kronor.

Tillverkaren av smarta hissautomater blir större

Stålnätverket växer

Bewi i ännu ett företagsköp

De förvärvar ett norskt plastbearbetningsföretag.

Affärsvillkor och betalningstider ska regleras

De här frågorna var uppe på agendan vid flera seminarier under Almedalsveckan.

Genombrottsorder på maskiner i Japan

Så här skapar vi en livskraftig industri i hela landet

De tar hem en affär på blästerskåp

Bäckman Blästermaskiner drar nytta av att tillverkaren i Småland effektiviserar sin produktionsprocess.

Industrileverantören rekryterar från Volvo

Göteborgsföretaget visar pumpar, ventiler och automation

Alfa Laval tar en stororder

Här är Assisted Reality-glasögonen för industrin

Italienare förenklar formsprutningen

Volkswagen Autoeuropa tar hjälp av 3d-skrivna verktyg

Nya golvskåpet banar väg för digitaliserad produktion

Individuell och funktionell cockpit

Så här stärker tillverkningsindustrin konkurrenskraften

Vd-byte på Diab

Enstegs hybridteknik

Visar robotik som samarbetar

Autonom industri diskuteras i Almedalen

Skapar tåligare legeringar

Se alla Företagens egna nyheter

SSI SCHÄFER realiserar high-tech distributionscenter för IKEA

Vad blir konsekvenserna av att sluta använda biocider?

Nya produktkatalogen för standard- och fixturelement har äntligen kommit!

Kann dig bekvam under bockningen med AMADAS ergonomiska maskiner

Hitta din maskin på Carlstad Machinetools nya hemsida!

SICK öppnar ett Outdoor Technology center

Update nr 32 ute nu

Saltängen tillverkar

Ny kvalitetsansvarig hos Hallins Production AB

Flygande start för KUKA smartPAD-2 – smidigare hårdvara.

Ny leverantör

AP&T på Aluminium China 2018

RS Components presenterar nytt trådlöst tillbehör att använda med PELTOR-hörselskydd

Lästips i sommar! KmK Instruments nya mätdonskatalog

Öppettider under sommaren

Skapandet av ett nytt verktyg hos Dormer Pramet – från koncept till spindel

Ta det lugnt ... och njut av sommaren!

RS Components blir Glenairs digitala distributionspartner

Reservdelar till blästerutrustning? Bäckman Blästermaskiner har öppet hela sommaren.

Följ loppet minut för minut

Stort pannjobb

Sommarkampanj Lagerlådor

Ta det lugnt… och njut av sommaren!

Vill du veta hur mikroskopi kan ge dig en unik insikt i materialets sammans...

Dansk härdningsteknik til rostfritt stål lösa utmaningar hos MAN Diesel & T...

Tipsa en kollega

0.214