Kontakter knöts och affärer initierades

| Av Malin Folkesson | Tipsa redaktionen

Flera av besökarna vid Elmia Produktionsmässor passade på att besöka fler än en av de sex mässorna.

Polymer smälte väl in bland de övriga fem produktionsmässorna på Elmia den 15-18 maj. En lyckad kombination som skapade både branschöverskridande affärer och samarbeten.  

Läs också: Färgstarkt hos Dormer Pramet

Årets Produktionsmässor bestod av mässorna Polymer, Verktygsmaskiner, Automation, 3D, Svets och Plåt. En bra kombination visade det sig, då flertalet av besökarna passade på att besöka fler än en av de sex mässorna.

Tanja Lundberg, projektledare för Elmia Polymer, säger att det var fyra intensiva dagar där mycket nya kontakter knöts och där det skapades många nya samarbeten och påbörjade affärer.

– Vi fick väldigt positiv feedback från både utställare och besökare. Framförallt lyfte flera utställare fram den höga kvalitén på besökarna, vilket är roligt. Utställarna var också väldigt nöjda med utfallet av att vara en del av Produktionsmässorna, säger Tanja Lundberg.

Till nästa gång, hoppas hon se en ännu större representation från branschen, framförallt på utställarsidan, men såklart även på besökarsidan.

– Vi hoppas att både besökare och utställare fortsätter se nyttan med helheten med de parallella mässorna och att det skapas ännu mer branschöverskridanade affärer och samarbeten, säger hon.

Att Polymer kommer att vara en del av mässkonceptet nästa gång det beger sig den 12-15 maj 2020, råder det ingen tvekan om. Det är i vart fall planen.

Även Metal Supplys syskonsida Plastforum pratade med flera av utställarna. De  fick intrycket av att merparten av utställarna var nöjda, även om det självfallet fanns undantag. Av dessa ansåg någon att mässorna borde slås samman till en stor mässa där utställarna blandas med varandra. En annan röst ansåg att montrarna borde prissättas beroende på dess placering i hallen. Störst irritation och missnöjd kom dock från en utställare i Verktygsmaskiner.

– Besökarna är för få och det borde vara förbjudet att inte åka på mässa när den är på hemmaplan. Det här är ju bästa sättet att kolla in trender och att mötas, sade han. 

Läs också: Ökar kapaciteten

Robotproduktion är framtiden

– Det är riktigt bra tryck i svensk industri. Klart att en lågkonjunktur förr eller senare infinner sig, men detta till trots så kommer företag att fortsätta att investera i robotar, automation och styrsystem, sade Cerold Andersson, vd för Fanuc Nordic. 

HP växer i Norden

– Vi visar nya HP Jet Fusion 580/380 Color, en fullfärgsskrivare för prototyper och mindre serier, vilken lanseras först i höst, sade Pierre Harrysson från 3D Center, återförsäljare av HP skrivare i Sverige.

Läs också: Snabbaste plockroboten hos Mitsubishi

Han berättade att HP använder sig av en fusion-teknik istället för sintring, vilket gör de 3d-utskriva detaljerna mer homogena. Den nya fullfärgsskrivaren arbetar med olika PA-kvaliteter, men till hösten kompletteras portföljen med PP och TPU. 

Vänder sig mot nordiska marknaden

– För två år sedan fick vi idén att starta företaget add:north. Vi såg att det inte fanns någon tillverkare av 3d-filament i Sverige och att det saknades ett återvinningssystem för spillet, sade Eric Bengtsson, en av bolagets fyra grundare och ägare.

I dagsläget har företaget en produktionskapacitet på 30-40 kilo filament/timme. Och hittills återvinner företaget endast sitt eget FDM-spill, men målet är att på sikt öka kapaciteten och att kunna ta hand om FDM-spill från hela Norden. 

Läs också: Så här behåller industrin kvinnorna

Ingen svacka i sikte

– Industrin i såväl Europa som hela världen går för högtryck. Det är ofattbart att högkonjunkturen håller i sig, sade Anders Jungert, försäljningschef på Rafo.

Utöver Arburgs Allrounder 470 E Golden Electric, fanns företagets Freeformer på plats. Dieder von Zeppelin från Arburg och chef för affärsområdet Additiv Manufacturing, sade att en rad förbättringar gjorts på skrivaren sedan lanseringen 2013. Hårdvaran har fått en ny kammare. Skruven har specialgjorts och mjukvaran vässats. Intresset för 3d-skrivaren är stort, men i Norden har hittills endast en sålts. Den har landat i Danmark, sade Zeppelin. 

Helelektriskt ökar i popularitet

Läs också: Tog affärer vid Elmia Plåt

En robotbestyckad e-motion med låskraft på 80 ton fanns på plats i montern.

– Vi visar finesserna med våra olika iQ-system, där weight control och flow-control säljs mest, sade Tom Danielsson, trainee vid Engel Sverige.

Han uppskattar att cirka 20 procent av företagets kunder, väljer att köpa något av dessa tillägg. Hans chef, Frans van Lokhorst sade att plastbranschen i högre utsträckning även väljer helelektriska maskiner och att investeringar i automation är väldigt hett, inte bara för Engel. 

Återvunnen råvara växer hos Mape

– En riktigt bra mässa för vår del och vi har utan tvekan tjänat in kostnaden för att vara här, sade Per Waldenström, teknisk chef, och Johan Malmgren, marknadschef, vid Mape Plastics. Sedan drygt ett år tillbaka är företaget återförsäljare av återvunnen plastråvara i form av PE och PP. Ett växande område vid sidan av företagets portfölj av högpresterande och konstruktionsplaster. 

Infärgaren väckte intresse

– Vi är väldigt nöjda med mässan och intresset har varit stort för helelektriska knäledsmaskinen 161-750 PX från KraussMaffei. Till hösten kommer PX-serien att kompletteras med tre nya storlekar (25, 250 och 320 ton), sade Anders Friborg, försäljningschef på Saxe Nordic Plast.

– Intresset för Koch Technik:s materialinfärgare, med ny pekskärm och styrning har också varit stort. Företag med motsvarande infärgare, av gammal modell, kan faktiskt uppgradera denna med det nya systemet eftersom modellen är densamma, sade Friborg. 

Maskinen en dragmagnet

– Även om vi har en hel del intressant utrustning på plats så är det nya helelektriska ele 130 från Negri Bossi som varit monterns största dragmagnet, sade Andreas Bladh, marknads- och inköpschef på Quiptec.

Bolaget tog över agenturen för Negri Bossi i Sverige och Norge i juni för två år sedan.

– Vi är fortfarande en ganska liten återförsäljare av formsprutningsmaskiner. I fjol sålde vi sju till åtta maskiner och är nöjda med det. I år hoppas vi nå upp till tio till tolv maskiner, sade han.

Återvinning en bransch som växer

– Vi har sett fördelar med att Polymer anordnades tillsammans med Automation. En lyckad och bra kombination, sade Michael Hiljemark, försäljningschef på Battenfeld Sverige.

– Intresset har varit mycket stort för vår formsprutningsmaskin Smart Power 60, men vi har även fått kontakt med en rad nya kunder gällande labutrustning och återvinning, uppgav han.

– Återvinning är en bransch som kommer starkt och vi ser att vi måste utöka våra resurser inom den här nischen. Det är ett område som växer och vi kommer att rusta oss för detta, sade Hiljemark. 

Ett naturligt komplement nyvara

– Den generella diskussionen om hållbarhet spelar oss i händerna, även om vi arbetar med återvunna material sedan länge, sade Fredrik Holst, produktchef för Rondo Plast.

Återvunnen råvara är ett naturligt komplement till nyvara. De levererar ut 8 000 ton återvunnen råvara i Skandinavien årligen och ska upp till 8 500 ton i år.

– Vi har haft besökare och slutkunder av dignitet i montern och väldigt nöjda, sade  Dennis Klang, säljare på Rondo. 

Applikationer och tillsatser

– Vi har visat tillverkare och designers produktexempel som öppnar upp för nya spännande produktlösningar, sade Bertil Ahlinder, accout manager, PolyOne Sweden.

Bland annat visades PolyOne Impress, en serie högglans metallic effektfärger vilka verkligen får en produkt att sticka ut. OnCap, anti-fogging additiv för ökad transparens i polyolefinfilm. Versaflex XP, ett additiv för att ge TPE bättre stötdämpande egenskaper och nötningsbeständighet.

I montern fanns flamskyddsmedel för kabelkompound vilka lever upp till normerna inom EU och byggbranschen. Värmekonduktiva kompound med mera och företagets produktpalett.Håll dig uppdaterad med Metal Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

De förbättrar lamellrondellens livslängd

Norton visar en helt ny produkt med extra långa lameller.

Företaget som förändrar påbyggnadsindustrin

Förbättrad säkerhetsfunktion på högtryckskopplingar

De inviger test- och demoanläggningen

Lättare ladda elbilar i norr

700 laddplatser för elbilar ska etableras på lättillgängliga platser mellan Gävle och Luleå under de närmaste tre åren.

Bakslag för Gränges i Nordamerika

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

De tar en affär på en robotcell

"Vi ser en mycket god efterfrågan. Nordisk industri investerar stort i automation."

Verkstaden ökar produktionsytan

"Vi har fått mer jobb att göra. Tanken är att förbättra flödena i organisationen. Vi arbetar mycket med ett lean-tänk."

Science Village blir verklighet

Regeringen ger klartecken för bygget.

Absolent ställer ut på AMB-mässan i Stuttgart

Lidköpingsföretaget är med för andra gången. Mässan hålls i år mellan den 18-22 september.

Koncernen verksam inom teknikhandel får ny Sverige-chef

Finansminister Magdalena Andersson besökte Gnosjö

Självkörande Mercedeslastbil till Elmia

Daimlers innovationslab tar med sig sin Arocs för att visa och diskutera självkörande fordon med svenska företag.

De växlar upp produktionen av perflourelaster

Tunnplåtsföretaget fördubblar lokalytan

"Vi har valt att satsa. Bland annat investerar vi i en ny pulverlack. Fler saker är planerade, någon flerop till och en robotiserad kantpress."

Plast är ett intressant förpackningsmaterial

Han blir vd på Lindholmen

Tord Hermansson tar över på Lindholmen Science Park.

De tar flera affärer inom automation och lager

Hillerstorpsföretaget Troax noterade samtidigt en lägre aktivitet hos kunder inom automotive i det andra kvartalet.

Verktygsföretaget växer kraftigt i Norden

"Vårt mål är att fortsätta öka omsättningen tvåsiffrigt varje år."

Ny rekordnivå för den globala försäljningen av industrirobotar

Förra året såldes det 380 500 enheter vilket är 29 procent fler än föregående år.

Synkronmotorer med högre verkningsgrad

Ny tid för Makeni

Plastföretaget Ecorub erhåller investeringsstöd

Företaget som gör industritvättmaskiner växer kraftigt

"Under det senaste året har vi ökat volymen med över 50 procent. Det är ett bra drag i industrin och efterfrågan är väldigt god."

Axalta Coating Systems byter vd

Här är stegmotorstyrningen från Nanotec

Ännu en storaffär på gång?

Flexqubes orderingång ökar med 200 procent

Här är Parkers nya cylinder

Erteco i samarbete med Trifilon

Semcon fördubblar resultatet

KTH inhandlar en trådgnist från Sodick

Här är grunden för industrins digitalisering

Ny vidvinkelreflektor från Hexagon

Det här systemet avläser data från isolerade maskiner

Här är den globala maskinbörsen som är helt gratis

Se alla Företagens egna nyheter

RS Components presenterar en ny serie med värmekameror för underhåll från Fluke

Seminarium om korrosionsprovning

Prestigefyllt pris designat och framställt av Swerea SWECAST

Minskat spill till glädje för miljön

Atlas Copco upprepar succén med roadshowen Smart Connected Assembly

5 myter om UV-ljus

Världens bästa automationslösningar

RS Components avtal med Zerynth förstärker partnerskapet och utökar DesignSparks IoT-kapacitet

Härdat glas är en stark lösning - Kontakt Mirit Glas

Tryckande gasfjädrar och tillbehör från Titgemeyer

Sprutpistoler från Hansen-Icoma

Chockdämpare från WILLBRANDT Gummiteknik

Besök os på FachPack 2018 i September

Är ni också trötta på oflexibla lösningar?

Nyskapande fjäder i självvärmande nappflaska

Entreprenad Live 6-8 september 2018

SPM Instrument presenterar Condmaster Ruby 2019

Projekt i mångmiljonklassen

Nu även i Halmstad!

En kulturmärkt miljö

3nine oljedimavskiljare på IMTS 2018

Varför använda magneter?

Flatgripare

Tillbaka efter semestern – vad ska man tänka på?

Gummimagneter

Tipsa en kollega

0.194