23948sdkhjf

Kontakter knöts och affärer initierades

| Av Malin Folkesson | Tipsa redaktionen

Flera av besökarna vid Elmia Produktionsmässor passade på att besöka fler än en av de sex mässorna.

Polymer smälte väl in bland de övriga fem produktionsmässorna på Elmia den 15-18 maj. En lyckad kombination som skapade både branschöverskridande affärer och samarbeten.  

Läs också: Ökar kapaciteten

Årets Produktionsmässor bestod av mässorna Polymer, Verktygsmaskiner, Automation, 3D, Svets och Plåt. En bra kombination visade det sig, då flertalet av besökarna passade på att besöka fler än en av de sex mässorna.

Tanja Lundberg, projektledare för Elmia Polymer, säger att det var fyra intensiva dagar där mycket nya kontakter knöts och där det skapades många nya samarbeten och påbörjade affärer.

– Vi fick väldigt positiv feedback från både utställare och besökare. Framförallt lyfte flera utställare fram den höga kvalitén på besökarna, vilket är roligt. Utställarna var också väldigt nöjda med utfallet av att vara en del av Produktionsmässorna, säger Tanja Lundberg.

Till nästa gång, hoppas hon se en ännu större representation från branschen, framförallt på utställarsidan, men såklart även på besökarsidan.

– Vi hoppas att både besökare och utställare fortsätter se nyttan med helheten med de parallella mässorna och att det skapas ännu mer branschöverskridanade affärer och samarbeten, säger hon.

Att Polymer kommer att vara en del av mässkonceptet nästa gång det beger sig den 12-15 maj 2020, råder det ingen tvekan om. Det är i vart fall planen.

Även Metal Supplys syskonsida Plastforum pratade med flera av utställarna. De  fick intrycket av att merparten av utställarna var nöjda, även om det självfallet fanns undantag. Av dessa ansåg någon att mässorna borde slås samman till en stor mässa där utställarna blandas med varandra. En annan röst ansåg att montrarna borde prissättas beroende på dess placering i hallen. Störst irritation och missnöjd kom dock från en utställare i Verktygsmaskiner.

– Besökarna är för få och det borde vara förbjudet att inte åka på mässa när den är på hemmaplan. Det här är ju bästa sättet att kolla in trender och att mötas, sade han. 

Läs också: Mässdebuten gav verktygsföretaget en ny kund

Robotproduktion är framtiden

– Det är riktigt bra tryck i svensk industri. Klart att en lågkonjunktur förr eller senare infinner sig, men detta till trots så kommer företag att fortsätta att investera i robotar, automation och styrsystem, sade Cerold Andersson, vd för Fanuc Nordic. 

HP växer i Norden

– Vi visar nya HP Jet Fusion 580/380 Color, en fullfärgsskrivare för prototyper och mindre serier, vilken lanseras först i höst, sade Pierre Harrysson från 3D Center, återförsäljare av HP skrivare i Sverige.

Läs också: Så här behåller industrin kvinnorna

Han berättade att HP använder sig av en fusion-teknik istället för sintring, vilket gör de 3d-utskriva detaljerna mer homogena. Den nya fullfärgsskrivaren arbetar med olika PA-kvaliteter, men till hösten kompletteras portföljen med PP och TPU. 

Vänder sig mot nordiska marknaden

– För två år sedan fick vi idén att starta företaget add:north. Vi såg att det inte fanns någon tillverkare av 3d-filament i Sverige och att det saknades ett återvinningssystem för spillet, sade Eric Bengtsson, en av bolagets fyra grundare och ägare.

I dagsläget har företaget en produktionskapacitet på 30-40 kilo filament/timme. Och hittills återvinner företaget endast sitt eget FDM-spill, men målet är att på sikt öka kapaciteten och att kunna ta hand om FDM-spill från hela Norden. 

Läs också: Färgstarkt hos Dormer Pramet

Ingen svacka i sikte

– Industrin i såväl Europa som hela världen går för högtryck. Det är ofattbart att högkonjunkturen håller i sig, sade Anders Jungert, försäljningschef på Rafo.

Utöver Arburgs Allrounder 470 E Golden Electric, fanns företagets Freeformer på plats. Dieder von Zeppelin från Arburg och chef för affärsområdet Additiv Manufacturing, sade att en rad förbättringar gjorts på skrivaren sedan lanseringen 2013. Hårdvaran har fått en ny kammare. Skruven har specialgjorts och mjukvaran vässats. Intresset för 3d-skrivaren är stort, men i Norden har hittills endast en sålts. Den har landat i Danmark, sade Zeppelin. 

Helelektriskt ökar i popularitet

Läs också: Snabbaste plockroboten hos Mitsubishi

En robotbestyckad e-motion med låskraft på 80 ton fanns på plats i montern.

– Vi visar finesserna med våra olika iQ-system, där weight control och flow-control säljs mest, sade Tom Danielsson, trainee vid Engel Sverige.

Han uppskattar att cirka 20 procent av företagets kunder, väljer att köpa något av dessa tillägg. Hans chef, Frans van Lokhorst sade att plastbranschen i högre utsträckning även väljer helelektriska maskiner och att investeringar i automation är väldigt hett, inte bara för Engel. 

Återvunnen råvara växer hos Mape

– En riktigt bra mässa för vår del och vi har utan tvekan tjänat in kostnaden för att vara här, sade Per Waldenström, teknisk chef, och Johan Malmgren, marknadschef, vid Mape Plastics. Sedan drygt ett år tillbaka är företaget återförsäljare av återvunnen plastråvara i form av PE och PP. Ett växande område vid sidan av företagets portfölj av högpresterande och konstruktionsplaster. 

Infärgaren väckte intresse

– Vi är väldigt nöjda med mässan och intresset har varit stort för helelektriska knäledsmaskinen 161-750 PX från KraussMaffei. Till hösten kommer PX-serien att kompletteras med tre nya storlekar (25, 250 och 320 ton), sade Anders Friborg, försäljningschef på Saxe Nordic Plast.

– Intresset för Koch Technik:s materialinfärgare, med ny pekskärm och styrning har också varit stort. Företag med motsvarande infärgare, av gammal modell, kan faktiskt uppgradera denna med det nya systemet eftersom modellen är densamma, sade Friborg. 

Maskinen en dragmagnet

– Även om vi har en hel del intressant utrustning på plats så är det nya helelektriska ele 130 från Negri Bossi som varit monterns största dragmagnet, sade Andreas Bladh, marknads- och inköpschef på Quiptec.

Bolaget tog över agenturen för Negri Bossi i Sverige och Norge i juni för två år sedan.

– Vi är fortfarande en ganska liten återförsäljare av formsprutningsmaskiner. I fjol sålde vi sju till åtta maskiner och är nöjda med det. I år hoppas vi nå upp till tio till tolv maskiner, sade han.

Återvinning en bransch som växer

– Vi har sett fördelar med att Polymer anordnades tillsammans med Automation. En lyckad och bra kombination, sade Michael Hiljemark, försäljningschef på Battenfeld Sverige.

– Intresset har varit mycket stort för vår formsprutningsmaskin Smart Power 60, men vi har även fått kontakt med en rad nya kunder gällande labutrustning och återvinning, uppgav han.

– Återvinning är en bransch som kommer starkt och vi ser att vi måste utöka våra resurser inom den här nischen. Det är ett område som växer och vi kommer att rusta oss för detta, sade Hiljemark. 

Ett naturligt komplement nyvara

– Den generella diskussionen om hållbarhet spelar oss i händerna, även om vi arbetar med återvunna material sedan länge, sade Fredrik Holst, produktchef för Rondo Plast.

Återvunnen råvara är ett naturligt komplement till nyvara. De levererar ut 8 000 ton återvunnen råvara i Skandinavien årligen och ska upp till 8 500 ton i år.

– Vi har haft besökare och slutkunder av dignitet i montern och väldigt nöjda, sade  Dennis Klang, säljare på Rondo. 

Applikationer och tillsatser

– Vi har visat tillverkare och designers produktexempel som öppnar upp för nya spännande produktlösningar, sade Bertil Ahlinder, accout manager, PolyOne Sweden.

Bland annat visades PolyOne Impress, en serie högglans metallic effektfärger vilka verkligen får en produkt att sticka ut. OnCap, anti-fogging additiv för ökad transparens i polyolefinfilm. Versaflex XP, ett additiv för att ge TPE bättre stötdämpande egenskaper och nötningsbeständighet.

I montern fanns flamskyddsmedel för kabelkompound vilka lever upp till normerna inom EU och byggbranschen. Värmekonduktiva kompound med mera och företagets produktpalett.

Håll dig uppdaterad med Metal Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Rekordår för Stenbergs maskinförsäljning

Alstom levererar sista tåget

Automationsföretaget går starkt

Ford vill dra ned i Europa – flera tusen jobb hotas

Kinesiskt fastighetsbolag tar kontroll över Nevs

Det kinesiska fastighetsbolaget Evergrande har köpt 51 procent av aktierna i elbilstillverkaren Nevs av grundaren Kai Johan Jiang.

Flera affärer och ett nytt partnerskap

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Volvo Car Sverige förändrar sin ledningsgrupp

Volvo Car Sverige gör från och med den 1 februari ett par förändringar i företagets ledning och hos sina dotterbolag.

De byter ut Milacron mot JSW

Från den 7 januari är Green & Co återförsäljare för japanska JSW och dess formsprutningsmaskiner i Sverige.

Sandvik Coromant förbättrar bearbetningen av aluminium

Vi bjuder på entrékort till Hannover Messe

Följ oss på LinkedIn

Tillverkaren Eberspächer varslar 450 medarbetare

Sätt på värmen i Volvon med hjälp av Google Home

Legotillverkare investerar i unik fiberlaser

Unimer etablerar ett bolag i USA

Ännu ett rekordår för truckföretaget

Industrimässorna i ny tappning

Den 6-7 februari är det åter dags för Industrimässorna i Malmö. Några av mässorna är nya.

Verkstaden tar en stororder

Ökad efterfrågan för legotillverkaren

Säkerhetsstandarder på robotikområdet revideras

De optimerar kylningen för flerskärsbrotschar

Hydraulikföretaget köps upp

Ny el-suv som kan ge Tesla Model X en match

Bra år för Volvo Lastvagnar

Företaget ökade sin marknadsandel när det gäller tunga lastbilar.

Legotillverkaren är först i Sverige

Stena Components i Molkom har fått en ny ägare

Byggstart för havsbaserad vindkraftspark

Ny finanschef för Rise

Åkerstedts Verkstad köps upp

Finanschefen lämnar Autoliv

Atlas Copco köper pumpföretag

Hexagon köper kalibreringsföretag

AMF och Folksam investerar i Volvo Cars

"Flera intresserade efter konkursen"

Försvarskoncernen Saab tar hem en affär värd en halv miljard

Här är tekniken som ska sänka bränsletörsten med en tredjedel

Se alla Företagens egna nyheter

Möt Christian Berner på EuroExpo i Västerås

ORAB Entreprenad AB levererar rörinstallationerna till ny avvattningsanläggning vid Holmen Hallsta

Carsten Ederer ny VD på ebm-papst AB

Silver till Hydraulico i Danmark

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Västerås 23-24 januari

Ny 1090-litteratur från SBI

Välkommen till våra seminarier 7:e respektive 14:e februari 2019

ebm-papst har öppnat ett Center of Excellence i Melbourne

Säkerhet för människa och maskin

Ännu ett rekordår för Helge Nyberg AB

Akut

VIPA 300S+, en bättre produkt, med bättre livslängd till ett bättre pris!

EC-lågenergifläktar på ExpoVent i Karlstad, Borlänge och Gävle

Mirit Glas erbjdar kemiskt härdat glas

Den nya OptiFlex®2 hos Hansen-Icoma

Vindkraftsindustrin - WILLBRANDT Gummiteknik

Leverantör till svensk industri

Besök oss på Euro Expo i Västerås!

Träffa AxFlow på Euro Expo Västerås 23-24 januari

Kurs i Materiallära 20/3

Vad är evaporativ kylning?

SmartLight-indikeringsenhet för tydliga uppgifter från produktionen

72-timmarstävling om entré till Arkitekturgalan i Konserthuset

Högt i tak - Trånga golvytor?

RS Components presenterar ny version av baskortet Arduino Uno WiFi för IoT-...

Tipsa en kollega

0.122