23948sdkhjf

Det här ska du tänka på inför en kalibrering

Avsätt tid och tänk på att kalibrera regelbundet.
Det är viktigt att sätta upp en plan för sina loggers som behöver skickas in för kalibrering. Annars riskerar de att störa pågående mätprojekt.

Mätteknikföretaget Intab påpekar att det tar omkring sju arbetsdagar från det att loggern skickas in till att den kommer tillbaka igen. Ibland kan det dröja ännu längre – beroende på loggertyp och mätstorhet.

Det är viktigt att kalibrera regelbundet så att det går att vara säker på att den mätdata som samlas in är korrekt.

Det vanliga är att göra en åtgärd en gång per år men det kan variera beroende på bransch och mätstorhet. Till exempel är loggers som mäter relativ luftfuktighet extra känsliga och där rekommenderas en kalibrering halvårsvis.

Loggers ska alltid kalibreras i det område som mäts i vanliga fall. När fukt mäts behövs det fler kalibreringspunkter.

Företaget påpekar att all mätutrustning driver med tiden. Sker det ingen översyn med jämna mellanrum finns det risk att datan från mätningen till slut är direkt felaktig. Till slut är det helt enkelt ingen poäng att mäta med den längre. De påpekar också att en kalibrering bara bevisar hur loggern mäter och inte åtgärdar själva felet.

Familjeföretaget Intab grundades 1975 och finns i Stenkullen som ligger i Lerums kommun strax utanför Göteborg.

De tillhandahåller dataloggrar och mätsystem för alla mätuppgifter. Det handlar om allt från enkla enkanaliga dataloggrar till mätsystem på 1 000 kanaler. I sortimentet ingår också givare, sensorer och kalibrering.

Företaget skriver på sin hemsida att de har arbetat med Internet of Things (även kallat Sakernas Internet på svenska) ända sedan 2003.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109