23948sdkhjf

Intelligenta kartor kan hjälpa robotar att hitta

Semantiska kartor är viktiga för att skapa automatiska mobila robotar som till exempel används på ett lager.
Automatiska robotar kan vara till god hjälp för att till exempel flytta gods i ett lager. Men eftersom de saknar mänskliga sinnen är de beroende av information från till exempel sensorer för att kunna navigera.

Ny forskning från Högskolan i Halmstad pekar på hur robotar kan förstå och bli mer medvetna kring sin omgivning för att på så sätt anpassa sina rörelser i utrymmen som är utmanande.

När en mobil robot upptäcker sin omgivning – från väggarna i rummet, till hinder i form av människor och stolar – kan den skapa en helt egen karta. Den här kartan kan hela tiden utvecklas genom ett lägga till lager av information från flera olika källor som till exempel kameror och laserskannrar.

På det här sättet förbättras robotens kunskaper. Den här typen av berikade kartor kallas för semantiska kartor. De är viktiga för att skapa automatiska mobila robotar som är effektiva och pålitliga.

– På en yta där robotar och människor arbetar sida vid sida är det viktigt att robotarna är "lydiga" och medvetna om sin omgivning. Semantiska kartor är ett sätt att ge roboten denna utökade förståelse, säger doktoranden Saeed Gholami Shahbandi vid Akademin för informationsteknologi vid Högskolan i Halmstad, enligt ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062