
Det blir 25 procent på stål och tio procent på aluminium som träder i kraft för EU-länderna i dag den 1 juni.
Läs också: EU-kommissionen inför slutgiltiga skyddsåtgärder på import av stålprodukter
Handelsrepresentanter från Washington och Bryssel har den senaste tiden försökt hitta en lösning, med exempelvis importkvoter, som skulle kunna övertyga USA:s president Donald Trump att förlänga det tillfälliga undantaget från tullar på aluminium och stål. Men alltså helt utan framgång.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade att det ”är en mörk dag för världshandeln” och att detta är fullständigt oacceptabelt. Och redan timmarna efter beskedet hade EU vidtagit åtgärder och infört tullar på amerikanska varor.
Även på varor från Mexiko och Kanada införs tullarna, som liksom EU har haft undantag från ståltullarna sedan mars.
Enligt EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström kommer EU-kommissionen att anmäla USA:s stål- och aluminiumtullar till WTO, då de uppenbart står i strid med internationella handelsregler. Dessutom utlovar hon och ordföranden Jean-Claude Juncker motåtgärder och skyddstullar för att inte EU:s stål- och aliminumtillverkare ska drabbas.
Läs också: Framtidens karosser fogas ihop med nya tekniker
– Vi ser fram emot fortsatta förhandlingar med EU, för det är andra frågor som vi också måste få lösta, sade USA:s handelsminister Wilbur Ross på en presskonferens enligt Reuters.
Ross uppgav inte vad USA ville ha för eftergifter från EU:s sida för att eventuellt häva stål- och aluminiumtullarna. Tullbeskedet kommer dessutom bara några dagar efter det att USA:s president Donald Trump beslutat om en utredning av liknande tullar på bilar och lastbilar från EU.
Även här i Sverige uppstod omedelbara reaktioner. Den svenska stålindustrin vill se permanent undantag från tullarna och kritiserar dagens besked.
– Det är ett dåligt beslut för handeln generellt. Vi behöver mer frihandel och mindre protektionism i världen, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret.
Läs också: Det största som har hänt 2018 enligt branschen
Dock har tullarna begränsad påverkan på de svenska företagen eftersom de är väldigt nischade på specialstål som USA behöver.
– Flera av de svenska stålföretagen har produktion i USA och drabbas därför inte direkt av tullarna, säger Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på Jernkontoret.
Det råder en överproduktion på den globala stålmarknaden. Överproduktionen kommer från Kina som i dag producerar hälften av allt stål i världen.
– Det är egentligen överproduktionen av stål som är problemet för den amerikanska stålindustrin. Därför borde USA och EU gå samman för att få till en bra hantering av den och Kinas prisdumpning på stålmarknaden, menar Mathias Ternell.
Läs också: Här är årets viktigaste stålhändelser
Jernkontoret har liksom Eurofer, den europeiska branschorganisationen, förespråkat skyddsåtgärder mot en eventuell överimport till EU som följd av USA:s ståltullar.
– Även om svensk stålindustri inte drabbas särskilt hårt av tullarna på företagsnivå så ser vi med oro på de ändrade handelsflöden som sker när USA reser en tullmur mot omvärlden. En översvämning av stål till Europa pressar ner priserna och därför bör EU införa tullkvoter som skyddar oss mot en överimport, säger Mathias Ternell.