23948sdkhjf

Gripen har landat i Thailand

Vid en ceremoni i Thailand den 22 februari lämnade FMV över sex Jas 39 Gripen av den senaste C/D-versionen.
Det innebär slutleverans av den första fasen i det integrerade luftförsvarssystemet som Thailand upphandlat från Sverige.

Strax före jul levererade FMV de första delarna i det luftförsvarssystem som Sverige och Thailand ingick avtal om 2008.

Och tisdagen den 22 februari slutförde FMV åtagandena från 2008 genom att sex Jas 39 Gripen anlände till Thailand efter att ha flugits ned från Malmen i Linköping via Ungern, Kreta, Jordanien, Saudi Arabien, Oman och Indien.

Utbildas av svenska tekniker
Avtalet från 2008 mellan FMV, som representant för den svenska staten, och Thailand omfattar sex Gripen-flygplan (fyra Jas 39D och två Jas 39C) med tillhörande utrustning och service, ett Saab 340-flygplan med det luftburna radarspaningssystemet Erieye, ett Saab 340 för transport och utbildning samt ett integrerat ledningssystem med datalänkar.

-Nu har vi helt enligt planen fullföljt FMVs åtaganden från 2008 om leverans av ett komplett luftförsvarssystem. Nästa fas innebär fokus på att se till att Thailand kommer igång med att använda materielen. För den uppgiften finns svenska tekniker och piloter på plats i Thailand, säger Arne Héden, chef Gripen Thailand på FMV.

Ytterligare sex stridsflygplan
I november 2010 tecknade FMV ett nytt avtal med Thailand som omfattar ytterligare sex Gripen stridsflygplan av den senaste C-versionen, tillsammans med ytterligare en Saab 340 med Erieyeradar och det svenska robotsystemet RB 15F.

Leverans av dessa delar i försvarssystemet kommer att ske under 2012 och 2013.
Läs mer om: FMV
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078