23948sdkhjf

Här är superlabbet för de nya smarta industrijobben

Stena Industry Innovation Laboratory har öppnat på Chalmers i Göteborg.
Det var den 8 maj som portarna öppnades till anläggningen som ligger på Chalmers campus Lindholmen. Det handlar om ett 1 000 kvadratmeter stort testlabb för digitalisering.

De båda produktionsforskarna Johan Stahre och Åsa Fast-Berglund välkomnar alla att besöka anläggningen. Det gäller ungdomar, studenter, forskare och företag.

– Det kommer att finnas gott om robotar och automationsutrustning på plats. Bland annat handlar det om robotar från danska Universal Robots (UR) och olika typer av AR- och VR-lösningar. Labbet kommer att sysselsätta sju till tio personer där tanken är att ha inne ännu fler på längre sikt, säger Johan Stahre till Metal Supply.

I miljön ska de visa hur framtidens smarta fabriker kan se ut. Labbet kan få betydelse för morgondagens digitaliserade industriarbete och påskynda industrins och samhällets digitala transformation.

– Allt fler företag flyttar hem tillverkning till Sverige och Stena Industry Innovation Lab gör nu det steget ännu lättare att ta. Satsningen går helt i linje med vad regeringen vill åstadkomma för att stärka förutsättningarna för svensk industri att utveckla, tillverka och konkurrera på världsmarknaden med bas i Sverige, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg, enligt ett pressmeddelande.

Tanken med Stena Industry Innovation Laboratory (SII-Lab) är att kraftigt öka Chalmers verksamhet inom industriell digitalisering. Anläggningen fungerar som en nationell testbädd och ingår också i EU-kommissionens nätverk av testbäddar för industriell digitalisering och industri 4.0.

Vid anläggningen finns totalt fyra så kallade demonstratorer vars tanke är att belysa digitalisering och industri 4.0. De två första handlar om kommunikation och presentation av data. De andra om hjälpmedel för operatörer. Det handlar om saker som träning, simulering och robotar.

– Digitaliseringen förändrar industrin snabbt, men jobben kommer inte att försvinna. I centrum finns fortfarande människor – med alla förväntningar vi har på moderna arbetsplatser, säger professor Johan Stahre, ansvarig för Chalmers nya satsning på industriell digitalisering ihop med Åsa Fasth-Berglund.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078