23948sdkhjf

Entreprenörer måste utrustas med helt nya verktyg

AQ Groups avgående vd Claes Mellgren hoppas kunna skapa nytta för medlemmarna i föreningen Automation Region.
I februari blev det känt att Anders S Carlsson blir ny vd för verkstadskoncernen AQ Group med huvudkontor i Västerås. Han tillträder senast den 1 september och efterträder Claes Mellgren. Den senare är sedan mars styrelseledamot i Automation Region.

– Vad var det som gjorde att jag tackade ja till uppdraget? Som entreprenör, praktiker och djupt förankrad i produktion, på detaljnivå, hoppas jag kunna bidra till att skapa konkret nytta för medlemsföretagen, säger Claes Mellgren i ett ledarinlägg på Automation Regions hemsida.

Han menar att det som behövs för att driva industrin framåt är entreprenörer som brinner för sin sak och driver förändring.

– Vad AI och digitaliseringen kan komma att betyda för industrin och framtidens jobb har det talats om länge. Riktigt vad resultatet blir återstår att se. Högre krav ställs hela tiden på kompetens när det gäller produktion, automation och mänskliga faktorer, det handlar framförallt om tillväxt i allmänhet och inte om påverkan på jobben här och nu, säger Claes Mellgren.

Han har arbetat på ABB i 15 år och de senaste 24 åren på AQ Group.

AQ Groups historia började för över 20 år sedan när ABB avvecklade en avdelning. Claes Mellgren och kompanjonen Per Olof Andersson bestämde sig då för att starta upp en egen verksamhet. De hade inget externt startkapital eftersom både banker och Almi sade nej.

– Speciellt skulle jag vilja lyfta fram automatisering och därmed digitalisering av montage inom el och elektroteknisk industri. Det finns stora fördelar med närhet mellan konstruktion och produktion i det området. Kan vi automatisera mer inom el-montage så minskar nackdelen med relativt höga lönekostnader i Sverige, säger Claes Mellgren.

AQ Group är en global tillverkare av komponenter och system till industrikunder. Koncernen har totalt cirka 5 500 medarbetare, varav cirka 75 procent i tillväxtländer utanför Sverige. Förra året omsatte koncernen 4,0 miljarder kronor.

Automation Region är en ideell förening/ett företagskluster och en centrumbildning vid Mälardalens högskola. Tanken är att knyta samman företag, myndigheter, forskning och utbildning. Syftet är att synliggöra automationsindustrin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063