23948sdkhjf

Opiflex kan komma in på "33-listan"

Västeråsföretagets robot-lösning ges en möjlighet att ta plats på den prestigefyllda listan.
Nu på fredag får alltså Opiflex, som är känt för sin flexibla robotcell med säkerhet utan staket och enkel robotprogrammering, pitcha för den prestigefyllda "33-listan". Totalt har över 1 000 högteknologiska företag nominerats, 200 är kortlistade och 18 högteknologiska företag får pitcha.

Listan är en av Sveriges mest prestigefyllda tävlingar för unga teknikföretag. Bland kända företag som har varit med på listan finns Truecaller, Spotify och Yubico. Den startades 2008 och är gemensamt sammanställd av redaktörerna hos Ny Teknik och Affärsvärlden.

– Vi tittar på ett antal kriterier när vi utvärderar företag. Företaget kommer att attackera en stor marknad med ett innovativt kundutbud. Ofta är det en fördel med globala ambitioner – i många fall är Norden lite för liten om du vill bygga ett riktigt stort företag. Men framförallt är det viktigt att hitta ett exceptionellt lag. Om du har ett bra lag, kommer företaget ständigt att förändras och förbättras tills du förhoppningsvis hittar det rätt, säger Christoffer Norman, Northzone, enligt ett pressmeddelande.

Med Opiflex flexibla mobila robotlösningar med säkerhetslösning utan staket går det att flytta och dela hela robotcellen mellan flera stationer. Med hjälp av en patenterad dockningslösning fungerar roboten som en fast robot vid full prestanda.

Själva robotprogrammeringen är också enkel och går att utföra på endast tio minuter utan någon tidigare robotkunskap, i stället för på tre till fyra timmar av en specialist. Traditionella robotprogram i Rapid kan utnyttjas om det behövs. Lösningen kan användas till de flesta applikationer; allt från metall samt trä CNC, pressar, kantbockar till pelletering.

Enligt Opiflex driver de nya megatrenderna med hög mix och låga volymer den nya tredje robotrevolutionen "Flexibla robotar". Dessa ger stöd åt både små och medelstora företag, Tier1:s och OEM:s för ökad flexibilitet och produktivitet för både små serier och högvolymproduktion.

– Ursprungligen tog vi fram Opiflex för att lösa utmaningen att automatisera småserietillverkning, vilket tidigare varit mycket svårt med traditionella robotceller. Men många stora företag inom till exempel automotive samt även Tier1 har kontaktat oss för de säger att de har samma behov av ökad flexibilitet och kortare serier, men även för högvolymproduktion där flexibilitetsbehoven ökar. Vi jobbar mot både metall, trä, plast, livsmedel och byggindustrier, säger Opiflex vd och grundare Johan Frisk, till Metal Supply.

Företaget ställer ut på Elmia Automation den 15-18 maj, monter D02:66.

Besökare kommer att få möjlighet att testa att programmera. Klarar regeringen att programmera en helt nya produkt på tio minuter så gör väl du det?, frågar sig företaget.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11