23948sdkhjf

Vill ha fler kvinnor och utlandsfödda till teknikjobb

Tekniksprånget har nyligen frågat svenska arbetsgivare om deras kompetensbehov.
Tekniksprånget är Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) praktikprogram. Arbetsgivarna uppger bland annat att de har svårt att hitta ingenjörer.

94 procent av de svarande arbetsgivarna uppgav att de har svårt att hitta ingenjörer. 86 procent svarade att de vill ha fler kvinnliga sökande till sina tjänster på ingenjörsområdet. 43 procent vill se fler utlandsfödda sökande.

– Jag tycker att det är bra att kunna ge unga människor en möjlighet att se hur det går till i arbetslivet. Det är också bra med en mångfald på arbetsplatserna i allt vad gäller kön, ålder och utlandsfödda. Jag har sett att det ger en vitalisering av de mansdominerade arbetsplatser jag arbetat på, säger Luleåbaserade Duroc Rails vd Dan Bergman enligt ett pressmeddelande.

Tekniksprånget är ett fyra månader långt program med betald praktik. Tanken är att Sveriges arbetsgivare tillsammans med regeringen satsar för att säkra kompetensförsörjningen och intressera och motivera ungdomar till högre teknisk utbildning. Drygt 230 arbetsgivare är med och erbjuder praktikplats på över 120 svenska orter.

Hittills har över 14 000 ungdomar sökt Tekniksprånget och drygt 3 500 har gjort praktik. Så många som åtta av tio går vidare till högre tekniska studier efter praktiken. Hälften av dem är kvinnor.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.08