23948sdkhjf

De har 3d-printat en smart axel

VTT Tekniska Forskningscenter, ett finskt forskningsinstitut som utvecklar framtida tillverkningskoncept, har lyckats med 3D-utskrift av en smart axel.

På sin hemsida berättar VTT att de i samma tillverkningsprocess har lyckats med 3D-utskrift, sensorteknik, trådlös dataöverföring och tillståndsövervakning. De nya tillverkningsmetoderna möjliggör skapandet av nya affärsmodeller och ger en konkurrensfördel vid utvecklingen av AI, menar VTT och skriver:

”Den digitala revolutionen inom tillverkningsteknologi ligger i 3D-utskrift av artiklar baserade på digitala modeller. Detta gör det möjligt att skräddarsy delar och snabb tillverkning efter behov. Den starkaste konkurrensen inom den tekniska utvecklingen inom denna sektor handlar om smarta lösningar. Det finns omfattande investeringar i FoU, men få har lyckats utveckla en arbetslösning, där givare utgör en funktionell del av en 3D-tryckt metallstruktur”.

VTT har vid tillverkningen av metalldelar lyckats lägga till en rad sensorer som kan övervaka prestanda och skick för maskiner eller enheter.

- Under tillverkningsfasen bäddade vi in en accelerometer och nödvändiga ledningar i en 3D-printad metallaxel för ett friktionslager. Dessutom var elektronik som möjliggjorde trådlös kommunikation installerad på lagret. Vi kunde också visa tillförlitligheten hos axelns mätteknik och dataöverföring. Den snabba uppsamlingen och användningen av exakta data ökar markant när data överförs direkt från komponenten till molnet trådlöst. Detta kommer att möjliggöra för oss att ta nästa stora steg mot artificiell intelligens, säger forskargruppledare Pasi Puukko.

Metoden ger designern en mycket högre grad av frihet jämfört med traditionella tillverkningsmetoder. En apparat med en slitmätningssensor tillhandahåller till exempel aktuell information som gör att det nödvändiga underhållet kan börja automatiskt utan produktionsstörningar, skriver VTT.

Inbyggda sensorer är idealiska för krävande förhållanden, menar VTT, eftersom sensorerna och kablarna är skyddade inuti komponenten, och normal funktion hindras inte av yttre ledningar på byggnadsytorna. Den utvecklade metoden har ett brett utbud av möjliga tillämpningar: från tillverkning av industrimaskiner till energi-, gruv- och transportindustrin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.095