23948sdkhjf

Underleverantörerna behöver fler händer

Under torsdagen presenterade Svensk Industriförening första kvartalets Underleverantörsbarometer som visar att det största hotet är bristen på utbildad arbetskraft.
Underleverantörerna fortsätter dock att visa en stark uppgång och noterar nu att 7 av 10 företag har en omsättningsökning för fjärde kvartalet i rad. 6 av 10 företag bedömer att orderingången ökar under första kvartalet 2011 och lika många redovisar en ökad lönsamhet.

– Slutet på 2010 blev bättre än väntat och mycket talar för att 2011 börjar starkt. Det är särskilt glädjande att lönsamheten följer med produktionsökningen. De siffror vi ser nu är de bästa sedan Underleverantörsbarometern startade 2007. Det som oroar är att bristen på utbildad arbetskraft ökar kraftigt. Tyvärr ser vi inte att utbildnings-systemet levererar teknisk personal i rätt omfattning. Här krävs det ett samlat grepp från näringsdepartementet och utbildningsdepartementet. Jag välkomnar skarpa initiativ från ansvariga ministrar på hur vi ska lösa denna ödesfråga för under-leverantörerna, säger Anders Ekdahl, vd för Svensk Industriförening.

Efter år av utflyttning och nedläggningar ökar kapacitetsutnyttjandet, 2 av 3 företag utnyttjar just nu mer än 70 procent av sin kapacitet enligt barometern.

Underleverantörerna till fordonsindustrin anställer
Företagen får fler kunder och var tredje underleverantör planerar att anställa under första kvartalet 2011.

Störst behov visar pressgjuterierna, elektronikföretagen samt press- och formverktygsföretagen. Branscher som alla har stora volymer till fordonsindustrin.

– Det både ser bra ut och känns som om de positiva vindarna kommer att fortsätta. Nu är det viktigt att företagen tar vara på möjligheterna att etablera relationer med nya kunder och nya marknader. Det vi kan vänta oss är en fortsatt
internationalisering, säger Anders Ekdahl.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078