23948sdkhjf

Så här möter industrin digitaliseringen

Företag som inte står rustade riskerar att tappa i konkurrenskraft.
Industrier som inte är rustade att möta utmaningarna med en mer automatiserad och datadriven verksamhet kan komma att förlora i konkurrenskraft. Men för de som följer med i utvecklingen finns det i stället mycket att vinna. Det skriver Cecilia Hamrén på Atlas Copco i en färsk artikel om digitalisering inom industrin med en hänvisning till regeringens digitaliseringsstrategi och citat från Mikael Damberg.

Svenska företag har under en lång tid flyttat tillverkning till lågkostnadsländer. Det var en enkel kalkyl eftersom arbetskostnaden var för hög här hemma. Med hjälp av digital teknik och automation kan företagen i stället investera i Sverige.

En ökad automatisering kan enligt bedömningen innebära att tusentals jobb räddas kvar i Sverige. Flera företag flyttar hem produktion igen då de ser en fördel med att hålla ihop hela värdekedjan – från utveckling till färdig produkt. Många industrier behöver korta tiden från utveckling, konstruktion, tillverkning och uppgraderingar till nya produktgenerationer för att korta ned time-to-market.

Digitalisering och en mer datadriven verksamhet innebär en möjlighet för Sveriges små- och medelstora företag. Dessa står för den största delen av industrins totala omsättning. Att de kan fortsätta att vara lönsamma och konkurrenskraftiga är viktigt då deras betydelse för landet är stort. Industrin och de industrinära tjänsteföretagen skapar närmare en miljon jobb och står för över 70 procent av Sveriges samlade exportvärde.

– Arbetet med att vässa Sveriges konkurrenskraft och förbättra industrins villkor i Sverige får aldrig stanna av, säger Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, enligt ett pressmeddelande.

”Smart industri” är Sveriges nya industrialiseringsstrategi. 2016 presenterade Mikael Damberg en ny strategi för att stötta utvecklingen och skapa "rätt" förutsättningar.

För att Sverige ska fortsätta att ha en konkurrenskraftig industri behöver förutsättningarna för att utveckla smartare fabriker öka. Det handlar om fabriker som till fullo utnyttjar digitaliseringens möjligheter. Annars finns det en risk att Sverige halkar efter i den globala konkurrensen.

USA och Kina bygger i dag fler nya produktionsanläggningar än Europa. Bedömningen är att dessa anläggningar kommer att ha en högre digitaliserings- och automationsgrad jämfört med befintliga anläggningar i många andra länder.

Källa: https://www.atlascopco.com/sv-se/itba/nyheter-referenser/digitalisering-industrin-utmaningar

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094