23948sdkhjf

Scania vill öppna gymnasieskola

Scania har lämnat in en ansökan till Skolinspektionen om tillstånd för att etablera en friskola på gymnasienivå för 500 elever i Södertälje med start höstterminen 2012.
Skolan ska drivas i bolagsform tillsammans med AstraZeneca och bolagen inom Telgekoncernen och i nära samarbete med kommunen.

− Det här är en unik samverkan mellan näringslivet och kommunen. I Södertälje finns alla förutsättningar som behövs för att skapa en gymnasieskola som kan bli ett verkstadstekniskt utbildningsnav i landet för produktion, process- och produktionsteknik, liksom för industriteknisk service och underhåll, säger Anders Nielsen, som är ansvarig för produktion och logistik i Scanias verkställande ledning i ett pressmeddelande.

Försprång på arbetsmarknaden
Bland gymnasieskolorna i de orter som ligger längs pendeltågslinjen söderut från Stockholm, som är viktiga för Södertäljeföretagens rekrytering, saknas idag utbildning av det slag som Scania och övriga intressenter nu planerar.

− Telgemodellen är vårt sätt att i nära samarbete med näringslivet ta oss an Södertäljes utmaningar. Den nya gymnasieskolan kommer att ge Södertälje och våra ungdomar de bästa förutsättningarna och ett försprång på arbetsmarknaden, säger Anders Lago, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

Utbildning i toppklass
Scania har lång erfarenhet av yrkesförberedande gymnasieutbildning. Vid Scanias industrigymnasium i Södertälje, grundat 1941, antas årligen närmare ett 50-tal ungdomar till en 3-årig utbildning. Eleverna får lön under studietiden och garanteras arbete inom Scanias produktion efter genomförd utbildning.

Utbildningen på den nya skolan ska både förbereda eleverna för yrkeslivet − dvs. ge en god anställningsbarhet − och lägga grunden för fortsatta studier i tekniska ämnen på högskolor och universitet.

− Målet är en gymnasieskola för teoretisk och yrkesförberedande teknisk utbildning i absolut toppklass. Vi vill skapa en attraktiv utbildning som ökar ungdomars intresse för tekniska yrken och som säkrar den kompetensförsörjning som krävs för företagens och regionens fortsatta utveckling, säger Anders Nielsen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094