23948sdkhjf

Stålindustrins kraftsamling

Återhämtningen för den svenska stålindustrin är inledd och den positiva ekonomiska trenden förväntas fortsätta.
Värdet av den samlade svenska stålexporten uppskattas till cirka 51 miljarder kronor, vilket är en uppgång med 37 procent jämfört med 2009.

Totalt tillverkades 4,8 miljoner ton råstål under året, vilket är 73 procent högre än krisåret 2009 och motsvarar 85 procent av toppnivån före krisen.

Stålverkens leveranser av handelsfärdiga produkter ökade med 41 procent till 3,8 miljoner ton och av dem exporterades hela 3,5 miljoner ton.

- För vår stålindustri så har året gått i återhämtningens tecken, om än i en lugnare takt under andra halvåret. Vi har en bit kvar till maximalt produktionsutnyttjande i stålverken, då det ännu finns en viss osäkerhet om det ekonomiska läget hos kunderna. Efterfrågan har styrts främst från energisektorn, fordons-, gruv- och processindustrin samt tunga transporter, kommenterar Bo-Erik Pers, vd för Jernkontoret i ett pressmeddelande.

Investeringar
– Det är glädjande att investeringar och vissa nyanställningar kommit igång i orter som Hagfors, Borlänge, Sandviken, Degerfors, Höganäs, Söderfors, Björneborg, Karlskoga, Virsbo och Boxholm. Efter 2009 års kostnadsjakt och rationaliseringar har stålindustrin likväl lyckats bibehålla sin kompetens och därmed kunnat möta den ökade efterfrågan under 2010, fortsätter Bo-Erik Pers.

Stålproduktionen i världen
Den samlade produktionen av råstål i världen återhämtades med råge och landar preliminärt på 1 413 miljoner ton (+18 procent), vilket är nytt världsrekord.

Den kinesiska produktionen ökade med imponerande 53 miljoner ton, eller 9 procent.

Totalt producerade Kina 627 miljoner ton vilket motsvarar 45 procent av världsproduktionen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094