23948sdkhjf

Volvo tar fram mobilapp för nya generationen

Bakom appen för industrioperatörer står även forskare från Högskolan i Skövde.
Den nya IT-lösningen med tillhörande mobilapp ska optimera tillverkningen och få unga att välja operatörsyrket inom industrin.

Som operatör jobbar man många gånger indelat i områden i dag, som kan vara mindre rationellt och resultera i en ryckig arbetsbörda.

Med ny teknik som forskats fram i projektet Young Operator 2020 (YOU2), blir arbetsinsatsen operatörerna emellan i ett arbetslag jämnare och ökar flexibiliteten.

Mobilappen har också som avsikt att stimulera lagandan och dra in framtidens operatörer till fabriksgolvet.

– Det vi använder lösningarna till är att samla in stora mängder data från olika datakällor i produktionen. Den information som vi samlar in använder vi sedan för att optimera arbetsflödet, säger Anna Syberfeldt, professor i produktionsteknik vid Högskolan i Skövde, enligt ett pressmeddelande.

Den nya IT-lösningen innebär att den enskilda operatören har en smart telefon med en mobilapp som berättar om hur arbetsdagen gestaltar sig, vad som står på operatörens schema och i vilken ordning.

Om det dyker upp något som behöver tas om hand akut, talar appen om det genom att vibrera och skicka ett meddelande.

Operatörerna på Volvo GTO har själva varit med och designat mobilappen och utformningen är baserad på artificiell intelligens.

– Nyttan vi ser med ett beslutsstödsystem är en jämnare arbetsbelastning och en bättre möjlighet att kunna planera sin dag, säger Michael Bremert, projektledare vid Volvo GTO, enligt pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078