23948sdkhjf

Ståltullar ett faktum!

Handelskrig närmar sig efter Trumps besked.

Så kom då Donald Trumps väntade besked om tullar på stål och på aluminium. Sent på torsdagskvällen blev det klart att det blir tullavgifter på 25 och 10 procent när det gällde stål respektive aluminium. Donald Trump höll en presskonferens om importtullarna – omgiven av bland annat stålverksarbetare med vita hjälmar i vänsterhänderna.

– Ni är ryggraden i vår ekonomi, började Trump med att säga och riktade sig till stålverksarbetarna. Om man inte har stål, har man inte ett land, säger Trump.

Donald Trump förklarade vidare att Mexiko och Kanada kommer att undantas, men att det är en fråga om hur förhandlingarna om frihandelsavtalet Nafta slutar.

Till Di säger statsminister Stefan Löfven, nu tillbaka i Sverige efter mötet med Donald Trump i Washington:

– Börjar man införa tullar, så är det uppenbart att det blir ett svar.

Det fanns en förhoppning att den svenske statsministern skulle kunna beveka Donald Trump. Något Stefan Löfven alltså inte lyckades med.

Stefan Löfven ser med oro på den utveckling som nu sker efter Donald Trumps tullbesked. Ett besked som riskerar att bli startskottet på en mer långtgående handelskonflikt.

Det är tänkt att de amerikanska skattetullarna ska börja gälla inom 15 dagar.

Tanken är nu att Trump ska hjälpa USA:s industrier att växa, helt enligt Trumps ”America first”-linje. Och han har gjort klart att han inte lyssnar till omvärldens oroliga reaktioner om att det kan bli handelskrig mellan USA och andra stålproducerande länder..

”Handelskrig är bra, och lätta att vinna”, har Trump twittrat.

– Vi uppmanar alla företag att köpa amerikanska produkter. Vi ska ha de tarifferna när produkterna närmar sig våra gränser. Vi vill skydda oss och våra arbetare, sade Trump.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109