23948sdkhjf

LKAB satsar i Kiruna

Har köpt in tre dynamiska järnvägsvågar.
Gruvbolaget LKAB (Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag) grundades år 1890. De bryter malm i Kiruna som ligger 15 mil norr om den norra polcirkeln.

Under ett vanligt kalenderår exponeras Kiruna för ett extremt temperaturintervall. På vintrarna kan temperaturen falla ända ned till -40 grader celsius. Under somrarna kan midnattssolen värma luften till plus 30 grader celsius.

I Kiruna bryter företaget magnetisk järnmalm med en hög renhetsgrad. Det sker från gruvor i de två bergen Kiirunavaara och Loussavaara. När järnmalmen har brutits bearbetar företaget sedan materialet till så kallade pelletar. Dessa har ett körsbärs storlek. Eftersom de är så små kan de snabbt smältas vid låga temperaturer.

Dessa lastas automatiskt på 68 godsvagnar som var och en väger 121 ton. Sedan färdas vagnarna 17 mil över tundran till Narvik som ligger på den norska kusten mot Atlanten. Därifrån skickas de med lastfartyg till kunder över hela värden.

Före den här dyrbara lasten skickas vidare vägs den i Kiruna med hjälp av tre dynamiska järnvägsvågar från företaget Mettler Toledo.

Den första vågen väger de tomma vagnarna, den andra väger vagnarna medan de fylls och den tredje väger vagnarna igen vid en avlastningsstation.

LKAB måste kunna se till så att vagnarna fylls korrekt upp till den tillåtna totalvikten. Överfylls vagnarna så är risken att pelletar kan ramla av från vagnarna under transport. Fylls inte vagnarna tillräckligt så utnyttjas de inte till sin maximala kapacitet.

Vågarna är utrustade med lastceller med så kallad Powercell-teknik. Fördelen är att de därmed kan kompensera för totalt sju olika extrema väderförhållanden – till exempel extrem kyla och värme.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094