23948sdkhjf

Daimler drar nytta av Robotmaster

Offline-mjukvara går att använda som en helhetslösning för robotstyrd kulhamring av pressverktyg
Polering av pressverktyg är ett viktigt arbetsmoment i fordonsindustrin. Det görs för att förbättra ytjämnheten, förhindra skrynkling och maximera livslängden.

Tyska Daimler ville automatisera poleringsarbetet för verktygsformar som utnyttjas för att forma plåtar till karosspaneler.

Att polera formarna manuellt är arbetskrävande. Det tar också mycket tid i anspråk. Vidare är det svårt att manuellt utföra ett enhetligt arbete med ytorna på olika formar. Operatörens teknik kan variera från exemplar till exemplar beroende på trötthet och liknande faktorer. Slutresultatet blir att det här påverkar jämnheten och kvaliteten hos de färdiga karosskomponenterna. I till exempel lyxbilar som Mercedes-Benz S-klass och E-klass är förstklassig finish och passform ett krav.

Med hjälp av robotstyrd kulhamring skapas en bättre hastighet, jämnhet och flexibilitet. Ytans hårdhet ökar också med upp till 30 procent vilket innebär att formarna håller längre. Daimler gick ett steg längre och lät en robot sköta kulhamringen.

Kulhamring är en process där ytan av metall bearbetas för att förbättra materialegenskaperna.

Ingenjören med ansvar för utveckling av arbetsmetoder vid Mercedes-Benz center för produktionsutrustning i tyska Sindelfingen är väl bekant med fördelarna som robotar skapar. Han menar att robotar kostar mindre att använda än CNC-maskiner eftersom de ger en bättre räckvidd på stora arbetsobjekt. Här handlar det om formar som väger upp mot hela 25 ton och kan vara upp till 5×2,5 meter stora. En annan fördel är att robotar är flexibla och kan användas till olika saker.

– Robotmaster har marknadens bästa motorer för kinematik och kollisionsdetektering, säger Anbu Lingappan, chef för affärsutveckling i Europa på Intercam, som är distributör av programvaran och ingick i teamet som samarbetade med Daimler när kulhamringsprocessen utvecklades, enligt ett pressmeddelande.

Robotmaster har också minskat programmeringstiden för robotar med 70 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078