23948sdkhjf

Får klartecken för en utbildning som är efterlängtad

– Jag tror att det här är en utbildning som branschen behöver, säger Anders Rickman, verksamhetschef för Yrkeshögskolan i Jönköping.

Yrkeshögskolan i Jönköping har fått klartecken på att dra igång en polymeringenjörsutbildning på 400 YH-poäng till hösten. En utbildning som borde vara efterlängtad av branschen.

Utbildningen vänder sig till personer som vill fördjupa fördjupa sina kunskaper inom polymer- och robotteknik, och sedan få en anställning vid ett plastbearbetande företag.

Anders Rickman, verksamhetschef för Yrkeshögskolan i Jönköping, säger till Plastforum att ambitionen är att utbildningen ska efterlikna den högskoleutbildning som hölls på högskolan i Kristianstad under 80- och 90-talet.

Utbildningen kommer att innehålla kurser såväl om kemi och fysik, plasters egenskaper, plastkonstruktion, mekatronik, robotteknik, formverktyg samt projektledning. Under utbildningen kommer eleverna att arbeta med skarpa projekt och LIA (lärande i arbete) ute på företag.

– Utbildningsplanen är klar, nu ska platserna bara fyllas med hungriga elever, säger Rickman.

Kravet för att få söka till utbildningen är att man ska ha gått tekniskt eller naturvetenskapligt program på gymnasiet, läst kemi, eller att man tidigare har arbetat inom plastindustrin. Om dessa kriterier inte fullt ut uppfylls så kommer skolan att anordna en kurs på en vecka inför utbildningens start, där grunderna i kemi genomgås grundligt.   

– Utbildningen rymmer 20 elever årligen och vi har blivit beviljad att driva den i tre omgångar. Vår målsättning är att 60 elever kommer att genomgå den, säger Anders Rickman.

Utbildningen tar fart den 28 augusti. Sista dag för anmälan är den 5 juni.

Utbildningen stöds av landets branschorganisationer inom plast samt de företag som utvecklar plastmaskiner i regionen.

Jönköpings Tekniska Högskola är ansvarig utbildningsanordnare och utbildningen genomförs av Yrkeshögskolan Jönköping (Jönköpings kommun).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094