23948sdkhjf

Sapa Heat Transfers kemikaliemiss kan bli dyr

Kemikalieinspektionen lyfter fingret överför Sapa Heat Transfer för import av två kemiska produkter utan att vara verksamhetsanmält. Eventuellt kommer företaget att åtalas för försvårande av miljökontroll.
Efter att Kemikalieinspektionen har granskat uppgifter från Tullverket har det kommit fram att Sapa Heat Transfer under åren 2007 till 2009 importerat två kemiska produkter utan att vara verksamhetsanmält vid Kemikalieinspektionens produktregister skriver Norrköpingstidningar.

Dessutom har företaget inte betalat kemikalieavgifter för dessa.

– Det är en miss vi får ta på oss. Vi har nu skärpt rutinerna och har lagt in en extra säkerhetskontroll i systemet, säger Malin Spångberg, miljöchef på Sapa Heat Transfer till Norrköpingstidningar.

Kiselmalm och smörjmedel
De två kemikalier det är frågan om är kiselmalm som företaget använt vid smältning av aluminium och sågolja som använts till sågklingorna.

Enligt Norrköpingstidningar skriver Kemikalieinspektionen att: "Ett företag som för in kemiska produkter till Sverige ska verksamhetsanmäla sitt företag till Kemikalieinspektionens produktregister. Om mängden av produkten uppgått till minst 100 kilo under året ska även en produktanmälan göras, senast 28 februari året efter det att införseln startat.”

Sapa Heat Transfer har infört 1500 ton kiselmalm och 700 kg sågolja som inte har registrerats.

Miljökontroll
Sapa Heat Transfer ska nu betala drygt 20 000 kr i missade registreringsavgifter och enligt Spångberg kommer det eventuellt även andra extra kostnader för att företaget har missat registreringen.

Enligt Sofia Bråmer vid Kemikalieinspektionen finns det en risk att företaget åtalas för försvårande av miljökontroll.

– Först ska vi utreda ärendet ordentligt. Men visst kan det bli så att fallet lämnas över till en åklagare. Det är inte ovanligt, säger Bråmer till tidningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11