23948sdkhjf

Saab tar order på undervattensfarkost

Tecknar ett kontrakt på leverans av hybriden Sabertooth.
Hybridfarkosten kan operera i både autonoma (AUV) och fjärrstyrda (ROV) operationer. Leveranserna utförs under innevarande år.

Kontraktet innebär att kunden har beställt de första farkosterna i en planerad flotta av Sabertooth-farkoster.

I kontraktet fastslås att Saab och kunden kommer att samarbeta rörande utveckling av farkosten avsedd för avancerade undervattensoperationer såsom inspektion, underhåll och reparationer av undervattensstrukturer (Inspection, Maintenance and Repair - IMR).

– Vi är glada över ordern på de här första systemen. Att leverera Sabertooth till ett ledande företag inom olje- och gassektorn är definitivt ett genombrott för oss, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics, enligt ett pressmeddelande.

Sabertooth-systemet har konfigurerats för att kunna integreras med ytterligare sensorer och på så sätt snabbt anpassas för specifika tillämpningar.

– Vi kommer att fortsätta utveckla systemet för att uppfylla nya krav från slutanvändarna. Genom att använda Sabertooth kommer de också att minska sina driftkostnader betydligt, säger Görgen Johansson.

Sabertooth kan användas i både helt autonomt (AUV) och kabelanslutet läge (ROV), vilket möjliggör en flexibel användning från endast en plattform. Farkosten kan användas för en rad olika undervattensoperationer – allt från anläggningsinspektioner till avvecklingsuppdrag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078