23948sdkhjf

En av Sveriges största investeringar i industrin har färdigställts

Det tog 10 år. Nu är LKAB klara med den nya huvudnivån i Kirunagruvan.
För nästan 10 år sedan, den 28 oktober 2008, meddelade LKAB:s styrelse att man skulle anlägga en ny huvudnivå 1 365 meter under jord i Kirunagruvan. Projektet blev ett av LKAB:s största genom tiderna – drygt 1 000 personer fördelade på 100 företag arbetade med det, och startskottet gick i maj 2013.

Nu har LKAB avslöjat att närmare 4,3 miljoner kubikmeter berg plockats ur för att förbereda för KUJ 1365. Det innebär att investeringen gått i mål och huvudnivån, som är den sjunde av sitt slag, är färdigställd. Det framkommer i ett pressmeddelande.

– Vi har byggt en ordentlig anläggning som är projekterad för att klara 35 miljoner ton. Vi är ännu inte där produktionsmässigt, men det är en lugnare tillvaro nu då vi har fått alla fem etagespel levererade och kan fokusera på produktionen. Denna nivå ska hålla till 2033, lite beroende på vad vi plockar ut, säger Lennart Stålnacke, sektionschef för norra gruva bergtransport, i pressmeddelandet.

Det har blivit totalt fem etapper där den första bestod av två tågsätt, en kross och ett bergspel, samt tre tappgrupper om fyra schakt i varje. De sista har inneburit fler tappgrupper, fler produktionsdelar, tåg, krossar och bergspel.

Projektet har kostat 12 miljarder kronor och trots att det varit riktigt omfattande, ska arbetet ha flutit på bra.

– Vi har inte gjort några större projekteringsfel och inte heller missat i övergripande dimensionering. Fördelen med ett så långt och omfattande projekt som detta är att vi har hunnit arbeta bort systematiska fel under resans gång. Sedan dyker det alltid upp barnsjukdomar, men nu har vi koll på läget. Vi fortsätter gå igenom vår restpunktslista och arbetar vidare med optimeringar, säger Thomas Nordström, projektchef.

Leveranstidningen Entreprenad fanns på plats och skrev om projektet redan 2009. Läs hela reportaget här .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094