23948sdkhjf

Hanza köper Wermland Mechanics

Den förvärvade verksamheten har 200 medarbetare och förväntas omsätta över 350 miljoner kronor i år.
Företaget Wermland Mechanics köps upp av börsnoterade Hanza.

Wermland Mechanics är en nordisk kontraktstillverkare av tunnplåtsdetaljer. Företagets maskinpark är högautomatiserad för bearbetning av små, stora och avancerade tunnplåtsartiklar. Produktionsanläggningar finns i Töcksfors och Svanskog. Kunderna återfinns i flera olika branscher.

– Vi ser helt klart en trend att produktion som tidigare bedrevs utomlands nu flyttar hem till Sverige igen. En fördel är bland annat lägre transportkostnader, säger Hanzas vd Erik Stenfors till Metal Supply.

Köparen har redan svenska tillverkningskluster med fabriker inom inom elektroniktillverkning och skärande bearbetning. Priset för verksamheten uppgår till 168 miljoner kronor.

– Vi är glada över att välkomna framgångsrika Wermech. Förvärvet innebär fortsatt fokus på effektivisering och modernisering av tillverkningsindustrin genom vår klustermodell, säger Hanzas vd Erik Stenfors enligt ett pressmeddelande.

Förutom Wermland Mechanics ingår även det helägda dotterbolaget Wermlands Mechanics Töcksfors i förvärvet. Koncernen har totalt 200 medarbetare och omsätter knappt 300 miljoner kronor med ett resultat före skatt på 17 miljoner kronor. Det här året väntas omsättningen öka till över 350 miljoner kronor.

– Det här är en fabrik i absolut toppklass. Maskinparken är mycket modern och bland det bästa som finns i Sverige, säger Erik Stenfors till Metal Supply.

Säljare är investmentbolaget Karnell och nuvarande styrelse och ledning i bolaget.

Hanza har sedan tidigare två fabriker i Årjäng som ligger i sydvästra delen av Värmland. Dessa kommer nu att få understöd från Wermechs fabriker i Töcksfors och Svanskog. Vid enheterna kommer produkter till industri, försvar och medicinteknik att tillverkas.

– Vi ser goda förutsättningar för en blomstrande tillverkningsindustri i sydvästra Värmland. Vårt kluster ökar lönsamheten, kortar ledtider och skapa mer miljövänliga processer åt våra kunder, säger Erik Stenfors enligt pressmeddelandet.

Hanzas tanke med affären är att skapa ett värmländskt industrikluster. Verksamheterna har totalt 400 medarbetare och drygt 700 miljoner kronor i omsättning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.111