23948sdkhjf

Åtta miljoner till projekt om utmattning av rostfritt stål

Avdelningen för maskin- och materialteknik vid Karlstads universitet ska driva projektet "VHCF, ett okänt liv hos rostfritt". Pengarna kommer från stålindustrin och KK-stiftelsen.
VHCF står för Very High Cycle Fatigue och handlar om utmattning som ligger bakom om en av de vanligaste orsakerna till haverier av flygplan och bilar.

Det handlar om utmattning av material vid mycket långa livslängder orsakat av flera återkommande lägre belastningar. Utmattning är en av de vanligaste förekommande orsakerna till haverier i olika konstruktioner i broar, tåghjul/axlar, maskiner, flygplan, bil, hushållsredskap, et cetera.

Samverkan med stålindustrin
Projektet drivs i samverkan med tillverkare av rostfritt stål, Outokumpu Stainless AB i Avesta, och Sandvik Materials Technology AB i Sandviken.

De deltagande företagen bidrar med egna resurser till projektet, motsvarande lika stor del som KK-stiftelsens anslag. Det totala projektomfånget blir åtta miljoner.

- I projektet ska vi jobba med att ge ny grundläggande kunskap kring VHCF. Det kommer att ge nya materialdata för säkrare konstruktion och forskarna ska närmare studera sprickmekanismer för VHCF, säger Jens Bergström, professor i materialteknik vid Karlstads universitet i ett pressmeddelande.

Unik testutrustning på universitetet
Hittills har forskningen byggt upp kunskap kring livslängder upp till 1 - 10 miljoner belastningar.

I många tillämpningar är livslängden mycket längre, mer än 1 000 miljoner belastningar, vilket gör att den blir ohanterligt tidskrävande.

Nu kommer den specialutrustning för utmattningsprovning som finns på Karlstads universitet att användas. Den provar med en belastningsfrekvens som motsvarar 20 000 belastningar per sekund. Då klarar man av provningen inom rimlig tid.

- Vi ligger väl framme i forskningsfronten när det gäller VHCF-forskning, säger Jens Bergström. Nu får vi möjlighet att ta ett nytt steg framåt och det ska bli oerhört spännande. Dessutom är det stimulerande att genomföra projektet tillsammans med två verkligt kvalificerade företag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078