23948sdkhjf

Överkapacitet hos stålverken

Konsumtionen av rostfritt stål ökar gradvis i Sverige, men ser man på hela Europa så överväger de europeiska stålverken en justering på grund av överkapacitet.
Enligt Damstahls marknadsrapport i december har efterfrågan på den rostfria stålmarknaden fortsatt varit god i Tyskland, Sverige och Danmark, medan andra viktiga marknader som Italien och Storbritannien fortfarande stod still på en låg nivå.

Långa produkter
Den svåra branden hos Roldan i Spanien i november hade en inverkan på marknaden för långa produkter: ledtider och baspriser stiger redan i Europa.

Många inköpare, särskilt av kallvalsad stång, är bekymrade över tillgången i Q1.

Således kommer det vanliga spelet, att endast acceptera 50 % av det pris som begärdes av verken, antagligen inte att fungera den här gången.

Platta produkter
Marknaden är svagare än den för långa produkter.

Verken har rapporterat svaga resultat i Q3 på grund av fallande priser och volymer.

I Q4 var aktiviteten något bättre jämfört med föregående kvartal, men låg kvar på samma nivå som under de två första kvartalen i år.

Enligt rapporten verkar lönsamheten för platta produkter huvudsakligen bero på priset på nickel i dessa dagar. Medan försäljningen till slutförbrukarna förbättrades under Q4, har försäljningen till distributörerna legat kvar på en jämförelsevis låg nivå.

Producenterna av platta produkter har varit mycket försiktiga med produktionsvolymerna i Q4 för att inte bygga upp interna lager samt för att stabilisera priserna.

Som ett resultat har efterfrågan på nickel och rostfritt skrot inte ökat som vanligt jämfört med traditionellt låga Q3.

Överkapacitet
Överkapacitet på den europeiska marknaden leder till förnyade diskussioner om konsolidering.

TK meddelade att man stänger ner sin anläggning i Benrath nära Düsseldorf och flyttar produktionen av de ferritiska materialen (409 och 430) till Krefeld.

ArcelorMittal kommer att knoppa av sin rostfria division i Q1/2011 genom en notering på flera av de europeiska börserna.

I och med det kommer marknaden att få se några strukturella förändringar den närmaste framtiden, men en riktig "konsolidering" har ännu inte offentliggjorts.

Sverige
Jämfört med andra europeiska länder, har exportinriktade Sverige återhämtat sig tidigare och är för närvarande tillsammans med Tyskland ljuspunkten bland de europeiska ekonomierna.

Priserna är ganska stabila och konsumtionen av rostfritt stål ökar gradvis.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109