23948sdkhjf

Stjernberg Automation tecknar avtal värt 90 miljoner kronor

Utveckling kommer att ske i Kungsbacka och produktion i Kina.
Företaget Stjernberg Automation i Kungsbacka skrev den 21 december på ett avtal om utveckling och tillverkning av komponenter för gasuppvärmningssystem, bland annat värmeväxlare.

– 90 miljoner är en lägsta nivå men kontraktet kan innebära en mycket större summa, säger koncernchefen Magnus Stjernberg till Verkstäderna.

– Vi anställer inledningsvis 20 personer i Kina 2018 för produktion, då vi har licens för den asiatiska marknaden. Vi anställer fem i Sverige för utveckling fram till sommaren, fortsätter han.

Utvecklingen kommer ske i Kungsbacka och produktionen i Yuyao, Kina.

– Då vi även har licens för tillverkning för övrigt globalt är tanken på sikt att anställa fler för produktion i Kungsbacka då produktionen avser grön teknologi och vi har ett bra kontaktnät i Sverige, säger Magnus Stjernberg.

Kontraktet ger också Stjernberg Automation exklusiv rätt att marknadsföra och sälja både komponenter samt kompletta anläggningar på den kinesiska marknaden, baserad på licensierad teknik utvecklat av ett annat publikt svenskt företag.

Sedan 2011 har Stjernberg Automation varit en partner i utvecklingen av den teknik som möjliggör en kostnadseffektiv tillverkning av de nyckelkomponenter som ingår.

Företaget har varit med och utformat tillverkningsmetoder, producerat och levererat prototyper av dessa komponenter, vilka ingår i gasuppvärmningssystemet. Grundtekniken bygger på Stjernbergs långa erfarenhet av lasersvetsade värmeväxlare.
 
– Vi är oerhört glada att vår kompetens väger tungt i beslutet att teckna avtal med oss, säger Stjernberg Automations vd Gunilla Stjernberg.

I juni 2017 gick TUS Holding och partners in som delägare i Stjernberg Automation med målet att skapa ett ledande bolag inom smart tillverkning och digitala processer. Stjernberg, med sitt högteknologiska kunnande, bildar basen i detta och under hösten har företagen tillsammans startat ett nytt bolag i Kina, Zhejiang Tus Stjernberg Science & Technology, som ska ansvara för den kinesiska marknaden. Detta bolag har i december tecknat kontrakt på en fabrik i vilken även produktion kommer att ske för kinesiska kunder men också som support för övriga världen till dess en ny fabrik öppnas i Europa.

– Kontraktet gäller produktion av ett garanterat minsta antal enheter under cirka två års tid, men det ger oss också exklusiv rätt under fem år på den kinesiska marknaden samt rätt att försörja världsmarknaden med ett tiotusental enheter, fortsätter Gunilla Stjernberg.

Marknaden i Kina bedöms till 1,5 miljoner enheter om året, vilket motsvarar åtta procent av den globala marknaden.

– Detta är det första steget på vår satsning inom Greentech, säger Magnus Stjernberg.

Laserteknik är fundamental om man vill producera hållbart då det både är energieffektivt och möjliggör nya konstruktioner som minskar materialåtgång och ger energieffektiva produkter. I planen för nästa år ligger en utökad satsning inom detta område med ett möjligt köp av ett företag som har ytterligare spännande teknik inom gasvärmepannor, berättar Magnus Stjernberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.453