23948sdkhjf

Vem lurar vem?

Enligt Peter Fjordman vd på Appro råder det oklarheter och rena missuppfattningar angående vilka krav som skall ställas på fästelement som ingår i tryckbärande delar av själva tryckkärlet.
Detta har utnyttjats av vissa internationella Notified Body/kontrollorgan, som ser detta som ett sätt att tjäna pengar genom att utfärda s.k. PED-certifikat för skruvtillverkare.

Vilken märkning gäller
En skruvtillverkare kan inte godkännas inom kraven för PED 97/23/EC. Det är endast tillverkaren av själva tryckkärlet som skall uppfylla dessa krav, bl.a. genom CE märkning.

Enligt Otto Björnberg, Project Manager, Materials Technology SIS kan en skruvtillverkare inte vara godkänd enligt PED, det finns inget certifikat som ger detta godkännande.

Tillverkaren har däremot alltid ansvar att välja ett material till skruven som säkerställer att konstruktionen av tryckkärlet uppfyller kraven inom PED direktiven.

Material och komponent ska hållas isär
Enligt Appro har många tryckkärlstillverkare missförstått eller blivit vilseledda av profiterade kontrollorgan.

Men det gäller att hålla isär komponent (färdig skruv) och det material man använt vid tillverkningen.

Dessutom ska materialintyget vara utfärdat av stålverket och inte av skruvtillverkaren.

Skruvtillverkaren skall endast överlämna kontrollintyg för färdig produkt och eventuella tillkommande krav ifrån tryckkärlstillverkaren.

Det finns också ett krav på att materialtillverkaren/stålverket innehar en fullgod certifiering enligt ISO 9001 eller motsvarande.

SS-EN 10269 innehåller inga tryckkärlskrav
Påståenden som är helt felaktiga, är till exempel : ”Vi klarar tryckkärlskrav enligt SS-EN 10269 och certifikat enligt TUV och ASME ”.

- Materialstandarden SS-EN 10269 innehåller inga tryckkärlskrav över huvud taget och det är enbart stålverket som kan utfärda dessa materialintyg och inte skruvtillverkare eller grossister, säger Fjordman.

Dubbel klassat material
Ytterligare en förvirring som förekommer inom tryckkärlsbranschen är uttrycket ”dubbel-klassat”.

Här ställer vissa stora tryckkärltillverkare krav på att själva skruvens kemiska innehåll och mekaniska egenskaper skall täcka två internationella standards.

Ofta beskriver deras materialspecifikationer att skruven skall innehålla kraven för både ISO 898-1 och ASME SA 193.

I dessa standarder beskrivs krav på produkters tillverkning, egenskaper per hållfasthetsklass, testning och märkning.

- Men ingenstans framgår vilket material som skall användas, vilket ju är ett grundkrav inom PED direktiven, förklarar Fjordman.

PED beskriver också vissa förtydligande grundläggande krav ur säkerhetssynpunkt vid valet av material som måste innehållas.

För stålverken existerar inte begreppet ”dubbel klassat material”. Varje stålsort är unik, med sina kemiska beståndsdelar och mekaniska egenskaper.

Säkerhet
Den viktigaste anledningen till att följa dessa direktiv är säkerhet.

- Genom att ha otydliga specifikationer lämnar man plats för oseriösa skruvtillverkare och grossister att marknadsföra och sälja produkter som inte uppfyller dom verkliga kraven, säger Fjordman och tillägger;

”Dessa produkter kan orsaka stora personskador och risk för dödsfall när dom utsätts för tryck och belastning som dom inte klarar.Till detta skall man också lägga de stora kostnader som ett sådant haveri orsakar."

Källa: Peter Fjordman Verkställande direktör , Appro
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078