23948sdkhjf

Tar hem affär från Vestas på luftridåer

Tillverkaren i Skinnskatteberg gör en exportaffär.
Det danska vindkraftsföretaget Vestas har förbättrat sitt inomhusklimat med hjälp av luftridåer från svenska Frico.

– Det här är redan levererat till dem. Produkterna tillverkas hos oss i Skinnskatteberg, säger Helena Hedberg, som är ansvarig för marknadskommunikation hos Frico, till Metal Supply.

Tätorten Skinnskatteberg ligger i den norra delen av Västmanland. Samhället är baserat drygt fem mil nordväst om Västerås och är ett gammalt centrum för gruv- och järnhantering.

Vestas tanke är att spara energi och slippa drag och kyla även om varje kvadratmeter av golvet måste användas. Det inkluderar även de stora portarna.

Fricos huvudkontor ligger i Sävedalen strax utanför Göteborg. Företaget omsätter 189 miljoner kronor och har 43 medarbetare.

– Medarbetarna besvärades av drag och kyla. Det blev snabbt kallt och det väsnades över hela fabriken om det var öppet i båda ändarna. Till och med i mitten av byggnaden där vi håller produktionsmöten blåste papper ner från whiteboardtavlorna, säger logistikchefen Michael Bjerring Sørensen enligt ett pressmeddelande.

Vid fabriken i Ringkøbing öppnas de stora portarna när de upp till 32 ton tunga vindkraftverksdelarna flyttas. Baksidan av myntet är att det har lett till en dålig arbetsmiljö och höga energikostnader.

– Under de senaste tre åren har vi ökat produktionen från 18 till 25 vindkraftverk per vecka. Det betyder fler medarbetare och fler vindkraftverksdelar i samma område och att vissa arbetsstationer måste placeras nära portarna, vilka dessutom öppnas oftare än tidigare, säger Michael Bjerring Sørensen.

Företaget Frico, Friberg & Co, grundades 1932 av civilingenjörerna Eggertz och Friberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.141