23948sdkhjf

Scania miljardinvesterar i Södertälje

En av företagets enskilt största investeringar hittills i en helt ny industriell anläggning.
Scania ska investera omkring 1,5 miljarder kronor i ett nytt gjuteri i Södertälje. Tanken är att tredubbla kapaciteten och halvera energiförbrukningen jämfört med de metoder och den teknik som används vid det nuvarande gjuteriet.

Bland annat ska materialhantering och återvinning vara bättre vid den nya enheten.

– I den pågående omställningen till ett fossilfritt samhälle kommer det under många år framåt att finnas behov av förbränningsmotorer, i synnerhet för lastbilar och bussar som används för långväga vägtransporter. Det nya gjuteriet kommer därför att ha en viktig roll i framtagningen av framtida ännu mer energieffektiva förbränningsmotorer som även kan köras på en palett av förnybara drivmedel, säger produktionsdirektören Ruthger de Vries enligt ett pressmeddelande.

Satsningen uppges vara en av företagets enskilt största investeringar i en helt ny industriell anläggning. Flera andra alternativ har utvärderats – som ökade inköp från externa leverantörer eller en om- och tillbyggnad av det nuvarande gjuteriet.

– En helt ny anläggning är det mest kostnadseffektiva och miljö- och kvalitetsmässigt bästa alternativet när det gäller den framtida försörjningen av strategiskt viktiga komponenter till vår motortillverkning. Med investeringen behålls också den viktiga närheten till vår forskning och utveckling, som är koncentrerad till Södertälje. Den innebär samtidigt att Södertälje fortsatt kommer att vara navet i vår europeiska motorproduktion, säger Ruthger de Vries enligt pressmeddelandet.

Bland annat ska energianvändningen per tillverkat ton vid den nya enheten vara 50 procent lägre än vid den nuvarande anläggningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.127