23948sdkhjf

Skapar en av Sveriges mest solcellstäta stadsdelar

Investerar åtta miljoner kronor i solceller som täcker 4 200 kvadratmeter tak.
Chalmersfastigheter och Akademiska Hus storsatsar åtta miljoner kronor på solceller vid Chalmers Campus Johanneberg i Göteborg. De uppger att området genom det här blir en av Sveriges solcellstätaste stadsdelar.

Solceller installeras på åtta byggnader. Dessa anläggningar ses som en nyckelfaktor i omställningen till ett hållbart samhälle. Enligt Energimyndighetens målsättning ska solenergins andel i energisystemet öka hundrafalt över en period på 25 år.

– För oss är solcellerna på Chalmers en del av lösningen för att reducera den köpta mängden energi, säger Per Löveryd, innovationssamordnare och energiingenjör på Akademiska Hus, enligt ett pressmeddelande.

De aktuella solcellerna kommer att täcka cirka 4 200 kvadratmeter tak. Solcellskapaciteten blir 600 kilowatt och den årliga elproduktionen 550 000 kilowattimmar.

Installationerna börjar till våren nästa år och planen är att de ska vara färdiga mot slutet av 2019. Redan i dag pågår flera forskningsprojekt där tanken är att dessa ska dra nytta av solcellerna genom att kunna utnyttja dem som testbädd.

De byggnader som omfattas av installationerna är bland annat Kårhuset, Kemihuset, Samhällsbyggnadshuset och Biblioteket. Planer finns även för att senare installera solceller på campus Lindholmen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.093