23948sdkhjf

Höganäs förvärvar konkursade Metasphere

Därmed kan produktionen starta igen och volymen dras upp.
Metallpulvertillverkaren Höganäs går in som ägare i Luleåföretaget Metasphere.

Det var i maj i år som Metasphere gick i konkurs, efter att ha haft en mycket lovande utveckling i framtagandet av metallpulver. Det ger en mycket hård metall av volframkarbid.

– Detta är ett viktigt förvärv för Höganäs. Metaspheres teknik är unik och innovativ och den kompletterar vår egen tillverkning. Det ger oss möjligheter att erbjuda nya metallpulver till både befintliga och nya kunder, säger Fredrik Emilson, vd, enligt ett pressmeddelande.

Enligt Höganäs ska den tidigare planen med att öka produktionen i Luleå genomföras.

– När vi har skalat upp till industriell produktionsnivå kommer vi att gå ut på marknaden med ett brett spektrum av produkter, företrädesvis inom additiv tillverkning, där det finns ett stort behov av innovativa material, säger Fredrik Emilson.

Urban Rönnbäck, som grundade Metasphere technology, kommer att arbeta kvar i bolaget.

Vad är det då Metasphere gör?

– Enkelt förklarat så sätter vi ihop metaller och legeringar som normalt sätt varken ska eller kan sitta ihop. Vi kan designa egenskaper hos material som aldrig tidigare funnits. Det är nanoteknik på molekylär nivå, en unik process som högförädlar hårdsmälta metaller, keramer och legeringar till ett metallpulver som sedan kan användas till att förstärka ytskikt. De sprutas, svetsas eller värms fast, säger grundaren av företaget Urban Rönnbäck som via sitt tidigare arbete i Ryssland kom i kontakt med forskare där som hade spetskompetensen – men som saknade möjligheterna att kommersialisera resultaten.
Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078