23948sdkhjf

Göteborgsföretaget är först med nya svarven

På EMO var det Europapremiär för Hardinges nyutvecklade Talent 51MSY.
Håkan Andersson är vd för Håkan Andersson Mekaniska Verkstad i Göteborg med elva medarbetare.

– Vi gillade konceptet med 3-backs chuck samt inbyggda hylschuckar så att svarvningen blir så vibrationsfri som möjlig. Vi kommer framledes att öka på våra stångjobb en hel del och här ser vi bara fördelar med denna maskin.

Talent 51MSY kan utrustas på många sätt, som namnet antyder är den byggd för bearbetning av 51 millimeter genomgående rundstång men med flexibilitet i olika typer av uppspänning kan maskinen även hantera större detaljer.

Maskinen är en svarv med drivna verktyg, subspindel och Y-axel. Det mest unika med svarven är enligt leverantören Lichron i Skövde dess så kallade ”Collet Ready” spindlar som ska medföra mycket stabil svarvning nära spindelns lagerläge.

Mindre vibrationer utlovar bättre ytfinhet och dessutom minskat verktygsslitage som ger bättre ekonomi. Verktygsrevolvern är av BMT modell med 12 verktygsplatser.

I maskinens andra ände finns en sub-spindel för bakbearbetning, också den med spindel av ”Collet Ready” modell som kan rotera med 6.000 varv/min. Som option finns en styrd sub-spindel kallad X2.

Hameks specialitet är 3D stansverktyg efter egen konstruktion. Företaget designar och skräddarsyr verktyg och maskiner för produktion.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094