23948sdkhjf

Stark avslutning av året… lugnare tempo nästa år

Betydligt fler företag kör nu för fullt och tillsammans med ett fortsatt ökat personalbehov blir det en stark avslutning på året.
- Konjunkturen har tagit ytterligare ett ordentligt steg uppåt för industrin i slutet av 2010, säger chefekonom Anders Rune. Det är nu fyra av tio företag som utnyttjar produktionskapaciteten fullt ut. Utnyttjandegraden är därmed i nivå med det genomsnitt vi haft när vi mäter kapacitetsutnyttjandet över lång tid. Jämför vi med hur det såg ut på botten av lågkonjunkturen så har siffran mer än fördubblats.

Brist på yrkesarbetare
Den nya rapporten från Teknikföretagen visar också att arbetsmarknaden fortsätter att förbättras. Det är särskilt efterfrågan på ingenjörer som ökar och det på bred front. Även efterfrågan på yrkesarbetare stiger, men behoven kan här vara på väg att fyllas. Bristtalen är lägre än för ingenjörer och i flera branscher är det färre företag än tidigare som säger sig ha brist på yrkesarbetare.

Sammanfattningsvis kan konjunkturläget i slutet av 2010 sägas vara ungefär mitt emellan vad som brukar karaktäriseras som hög och lågkonjunktur.

Konjunkturen fortsätter uppåt
- Vi kan konstatera att en mer och mer dämpad ordertillväxt under andra halvåret i år, både på export och här hemma, indikerar att konjunkturen nästa år kommer att fortsätta uppåt i ett lugnare tempo i de flesta industribranscher. Vi behöver knappast oroa oss för en mer näraliggande överhettad situation där brist på produktionskapacitet eller arbetskraft skulle förhindra en fortsatt tillväxt, avslutar Anders Rune

Undersökningen omfattar uppgifter från 506 företag/koncerner som tillsammans har en försäljning på 540 miljarder kronor från anläggningar i Sverige, varav 79 % går på export.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.065