23948sdkhjf

Stort forskningsprojekt om framtidens flygmotorer

GKN Aerospace i Trollhättan är med och finansierar projektet som tillförs totalt 180 miljoner kronor.
Företaget GKN Aerospace i Trollhättan är med och samfinansierar ett forskningsprojekt som är inriktat mot framtidens flygindustri och flygmotorer. Totalt tillförs projektet 180 miljoner kronor.

GKN Aerospace skapades år 2012 då Volvo Aero köptes av GKN. Bland kunderna finns de stora flygmotortillverkarna Rolls-Royce, Pratt & Whitney, Snecma och General Electric. Företaget har cirka 2 000 medarbetare i Trollhättan.

Det handlar nu om ett forskningsprojekt som genomförs i samarbete mellan industri, universitet och högskola. Det samfinansieras av staten och industrin inom ramen för det nationella flygforskningsprogrammet, NFFP.

För åren 2018-2022 kommer myndigheten Vinnova ihop med Försvarsmakten att satsa 90 miljoner kronor på flygforskning inom motor- och framdrivningsaktiviteter. GKN kommer att investera lika mycket. Det handlar i praktiken om att olika forskningsprojekt i akademin finansieras – bland annat från Chalmers, Luleå Tekniska Universitet och Högskolan Väst.

Totalt kommer ett tjugotal aktiviteter med olika inriktningar tilldelas medel. Målsättningen är bland annat att utveckla effektivare jetmotorer, utveckla additiv tillverkning (3D printing i metall) och digitalisera tillverkningsprocesser i flygindustrin (industri 4.0).

Syftet är bland annat att stärka svensk flygindustri och skapa tillväxt och arbetstillfällen.

GKN i Trollhättan (tidigare Volvo Aero), har hittills lagt mer än 360 miljoner kronor i den gemensamma flygforskningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.081