23948sdkhjf

Kineser köper robotföretaget

"Skrattar när de ser hur långsamt vi växer".
Kinesiska Huachangda Intelligent Equipment Group (HCD) köper en majoritetsandel i Robot System Products in Scandinavia. Det framgår av ett pressmeddelande natten till onsdagen.

– Vi har tecknat ett avsiktsavtal om att sälja 70 procent av företaget. Tanken är att vi ska få draghjälp av kineserna framöver. De skrattar åt oss när de ser hur långsamt vi växer jämfört med hur liknande kinesiska företag har växt de senaste åren, säger RSP:s vd Ola Wallster till Metal Supply.

Robot System Products är specialiserade på kringutrustning för industrirobotar. De har egen produktion och finns representerade i över 20 länder globalt genom dotterbolag och säljagenter. Huvudkontoret ligger i Västerås.

Företaget omsatte 70 miljoner kronor förra året.

– Vi är för närvarande 50 medarbetare i Västerås, 50 i Kina och fem i Tyskland – totalt alltså ungefär 100 personer. Den kinesiska verksamheten kommer att omstruktureras med anledning av affären, säger Ola Wallster till Metal Supply.

De nuvarande ägarna i RSP kommer att jobba kvar i företaget. Namnet kommer behållas och företaget kommer att verka självständigt, heter det.

– RSP är en riktig ledare i sin nisch och vi ska få företaget att växa ännu snabbare och skapa en global spelare på området för kringutrustning för högpresterande industrirobotar, säger Peter Chen vid HCD:s investeringsavdelning.

Affären är avhängig vissa villkor såsom ett godkännande av kinesiska myndigheter.

I RSP:s produktsortiment finns verktygsväxlare, svivlar, svivelväxlare, gripdon, kablagepaket, ventilenheter, kompletta verktygssystem och verktygsställ.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125