23948sdkhjf

Nevs vd: "Vi behöver många miljarder till"

Elbilstillverkaren ser tre stora trender som kommer skaka om hela fordonsindustrin i grunden.
Elbilstillverkaren Nevs, som tidigare gick under namnet Saab Automobile, har tillförts sex miljarder hittills. Men det är inte slut där. De kommande månaderna behöver företaget mycket mer pengar.

– Vi står inför väldigt stora investeringar. Vi behöver ganska många miljarder till. Slutfasen är att bygga måleriet i den nya fabriken, sade företagets avgående vd Mattias Bergman på Stora Leverantörsdagen som anordnades av Fordonskomponentgruppen, FKG, på Lindholmen i Göteborg under torsdagen.

Företaget har 900 medarbetare i Trollhättan.

– Det här är förmodligen ett av Sveriges största startups, sade Mattias Bergman, trots att företaget nu existerat i fem års tid.

Fordonschefen ser tre stora så kallade disruptiva trender som kommer att skaka om hela industrin i grunden.

Den första förändringen är skiftet från bensin och diesel till el vad gäller att driva personbilar. Den andra är själva resan som kommer att hanteras av självstyrande bilar, alltså en teknologisk förändring. Den tredje och den största förändringen är affärsmodellen där allt färre äger sitt fordon.

– Du behöver inte kompromissa. Ibland vill du ha en liten bil och ibland en större om du till exempel ska bort på en resa över helgen. Du kan nyttja precis det fordon som möter ditt behov, sade Mattias Bergman.

Han ser att Nevs har en stor fördel jämfört med traditionella äldre fordonstillverkare genom att de senare sitter på gammal teknik som han bedömer kommer att behöva skrivas ned i värde.

– Vi kan fokusera på att göra rätt från början. Kina delade ut 13 produktionslicenser och Nevs tog en av dem, konstaterade Mattias Bergman.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094