23948sdkhjf

Investerar över 40 miljoner i maskiner

Köper in tre högautomatiserade maskincenter.
Maskinbyggaren Rapid Granulator gör en större investering vid huvudenheten i Bredaryd i Småland. Det framgår av ett pressmeddelande.

– I framtiden kommer vi att kunna tillverka toleranskritiska komponenter i ett mycket större antal än tidigare, säger företagets vd Bengt Rimark.

Företagets affärsidé är att öka lönsamheten för tillverkare av plastprodukter genom att tillverka så kallade granuleringskvarnar som hanterar olika typer av produktionsspill i plast. Företaget har de senaste 70 åren levererat över 100 000 kvarnar till kunder över hela världen.

Rapid grundades 1942 och har totalt 300 medarbetare. Huvudkontoret ligger i Bredaryd och de har bolag i USA, Tyskland, Frankrike, Italien, Singapore, Kina och Mellanöstern. Med hjälp av ett nät med fler än 90 agenter och distributörer över hela världen skeppas produkterna ut till omkring 150 länder. Så mycket som 97 procent av Rapid Granulators produktion går på export.

Satsningen de nu gör handlar om tre högautomatiserade maskincenter. Tanken är att de ska tillföra extra kapacitet så att bolaget kan producera nyckelkomponenter i väldigt snäva toleranser och samtidigt förbättra processflödet.

Totalt investeras så mycket som 4,5 miljoner euro eller motsvarande 43 miljoner kronor.

Den första maskinen anlände i april, den andra i juni och den tredje ska vara på plats före årsskiftet. Alla maskinerna är helt automatiserade och kan gå utan en operatör.

– Vi är väldigt glada att vår nya ägare Lifco har en vision att bygga för framtiden. De har ett långsiktigt intresse för Rapid. Lifco analyserade vad som skulle krävas för att ta oss till nästa nivå. Slutsatsen blev att våra maskincenter var flaskhalsen i systemet – därav denna investering, säger Bengt Rimark.

Lifco köpte Rapid Granulator i februari 2015 och har har under de senaste månaderna tillfört medel så att testanläggningen har kunnat göras mer modern. Börsnoterade Lifco har den Göteborgsbaserade industrimannen Carl Bennet som huvudägare.

– Rapid har växt varje år sedan finanskrisen 2008/2009. Vi förväntar oss att efterfrågan fortsätter att öka. Marknaderna över hela världen växer nu. Vi måste korta ned våra ledtider till en rimlig nivå, säger Bengt Rimark.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078