23948sdkhjf

Vill du bli leverantör till Europa?

Exportrådet har hjälpt flera företag att ta del av de europeiska affärsmöjligheterna på fordonsmarknaden. Vad krävs det i Tyskland och hur blir man leverantör till FIAT?
Exportrådet ska fungera som dörröppnare för svenska företag och har i dag 500 medarbetare och kontor i över 60 olika länder.

På flera olika håll i Sverige finns det regionala exportrådgivare som kan hjälpa företagen vidare i export-processen.

Lyckas i Tyskland
Den tyska industrin drabbades hårt under lågkonjunkturen men har lyckats ta sig väl ut ur krisen.

Enligt exportrådet är affärsklimatet i dag uppe på samma nivå som innan krisen.

I Tyskland finns det möjligheter bland annat på personbilssidan, här är det speciellt ny teknologi som företagen är ute efter.

- Här finns det möjligheter för nischade svenska företag, säger Fredrik Berndtsson från Exportrådet.

Men den störst potentialen finns inom entreprenad maskiner då Tyskland har 50 av de största producenterna i Europa.
Och många av dom är världsledande inom bland annat gruvmaskiner, truckar, grävmaskiner och kranar.

Ha tålamod
För att lyckas komma in på den tyska marknaden krävs det enligt Berndtsson att företaget har ett unikt erbjudande, starka referenser samt certifieringar efter de tyska kraven.

Dessutom är det viktigt att företaget är parat till att satsa långsiktigt, då det i Tyskland ofta tar lång tid innan de fattar beslut.

Nya tilltag i Italien
Exportrådet hjälper mellan 80 och 100 företag att etablera kontakter i Italien och utav dom är ca 50 % från verkstadsindustrin.

I Italien har Exportrådet startat upp ett nytt samarbete med FIAT (C.R.F), för att undvika den vanlig underleverantörsdiskussionen som oftast handlar om att pressa priser, säger Kristofer Svartling från Exportrådet.

Samarbetet går ut på att Exportrådet ska hitta företag som kan bidra med nya lösningar till FIAT inom bland annat nya material och chassin, men inga områden är uteslutna.

Exportrådet presenterar för FIAT olika svenska företag som har visat sitt intresse och utav dessa väljer FIAT ut vem de vill möta till en matchmaking dag och härifrån sedan eventuellt gå vidare med.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078