23948sdkhjf

Sterlingmotorer kan skapa export

Ett miljövänligt sätt att producera el från biogas eller solljus.
Förbättrad prestanda på så kallade sterlingmotorer kan innebära svenska exportmöjligheter inom lagringsbar solenergi. Forskare vid Luleå tekniska universitet får därför 3,8 miljoner kronor av Energimyndigheten för att lyfta kvaliteten på kolvringarna som används till stirlingmotorerna. Det framgår av ett pressmeddelande.

Det svenska företaget Cleanergy är partner i projektet.

Stirlingmotorer har tidigare utvecklats av försvarsföretaget Kockums för att driva ubåtar. Bland annat används de för att generera el vid biogasförbränning och nu för elproduktion från solenergi.

– Stirlingmotorer är ett miljövänligt sätt att producera elektricitet från exempelvis biogas eller solljus. När det gäller solenergi så fångas solljuset upp i en parabol och ljuset koncentreras mot en mindre yta som blir väldigt varm. Stirlingmotorn omvandlar då värme till rörelse, och den rörelsen används för att driva en generator som producerar elektricitet, säger Marcus Björling, forskare i maskinelement vid Luleå tekniska universitet.

Ett förbättringsområde hos stirlingmotorerna är dock kolvringarna. Ett problem är att dessa måste bytas ut vid planlagda servicestopp på grund av slitage vilket leder till ökade kostnader för driften.

Marknaden för stirlingmotorer är främst varma och soliga länder där det finns stora ytor som är obebodda. Det kan handla om exempelvis öken- eller bergsområden.

Det skulle kunna bli aktuellt med industriell elproduktion i något som kan liknas vid parabolparker.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.096